Meer persoonlijke begeleiding voor werkzoekenden

Hoewel het steeds beter gaat op de arbeidsmarkt, hebben nog steeds veel mensen moeite met het vinden van een geschikte baan. De overheid ziet in dat er te weinig persoonlijke begeleiding is voor deze mensen, zodat hun zoektocht vaak onnodig lang duurt. Hoewel het UWV wel al digitale begeleiding biedt, kan dit niet tippen aan persoonlijk contact. Daar moet volgens het kabinet verandering in komen.

UWV gaat meer begeleiding bieden

Naast digitale begeleiding gaat het UWV zich nu ook richten op persoonlijke begeleiding voor werkzoekenden. Het doel is om dit in een zo vroeg mogelijk stadium te doen. Het UWV gaat zich richten op mensen met de grootste kans om langdurig werkloos te worden. Er wordt gekeken naar wat ze nodig hebben om dit te voorkomen. Vooral ouderen, laag opgeleiden en mensen die jarenlang binnen dezelfde functie hebben gewerkt en nu werkloos zijn geworden behoren tot deze groep. UWV wil gerichte gesprekken gaan voeren en trainingen aan gaan bieden.

Maatregelen tegen werkloosheid

Het kabinet wil samen met de sociale partners meer maatregelen nemen om werkloosheid te voorkomen. Een van de initiatieven is het aanstellen van werkbrigades die in het oog houden welke banen er in een bepaalde regio beschikbaar zijn om daar advies over te kunnen geven. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil extra geld vrijmaken voor omscholing. Mensen met een WW-uitkering die zich omscholen voor een nieuwe baan behouden in de tussentijd hun WW-uitkering. Dit wordt de zogenaamde Brug-WW genoemd.

Omscholen moet gemakkelijker worden

Er wordt ook geanticipeerd op een bepaalde groep mensen die nog een baan hebben, maar die mogelijk in de toekomst hun baan verliezen. Minister Asscher wil de sociale partners helpen om deze mensen aan een nieuwe baan te helpen. Ze hebben momenteel meestal niet de mogelijkheid om een opleiding te volgen voor een andere baan, omdat bijvoorbeeld de werkgever daartoe geen mogelijkheden biedt. Ook veel flexwerkers zouden baat hebben bij een omscholing, maar dit is voor hen vaak te duur. Het UWV biedt daarom scholingsvouchers aan waarmee mensen hun omscholing naar beroepen met goede toekomstperspectieven kunnen bekostigen.

Op zoek naar loopbaanbegeleiding?

Ben je werkzoekende en zou je wel wat extra hulp kunnen gebruiken? Dan kun je ook hier meteen een beroep doen op ons netwerk met de beste loopbaancoaches van het land. Ook bij jou in de buurt staan diverse loopbaancoaches voor je klaar die je graag de persoonlijke begeleiding bieden die je nodig hebt. Samen ga je op zoek naar welke baan het beste bij je past en wat je kunt ondernemen om die baan ook daadwerkelijk te krijgen. Het is een hele verademing als je merkt dat je er ineens niet meer alleen voor staat.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Je kunt via ons contactformulier direct gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen bij een loopbaancoach in jouw omgeving. Haal ook het maximale uit jouw carrière!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag