Met deze tips komt jouw CV sneller op de Ja-stapel!

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan staat solliciteren bovenaan op je agenda. Solliciteren is een heel proces; het begint op de eerste plaats met een goed CV opstellen. Of eigenlijk moeten we zeggen ‘schrijven’, want een CV van nu is veel meer dan zomaar een opsomming van je opleidingen en werkervaring. Met onderstaande tips komt jouw CV sneller op de ja-stapel.

Wat je moet weten over solliciteren

Je zult wel begrijpen dat er meer mensen hongerig zijn naar die te gekke baan, waar ook jouw oog op is gevallen. Hoe zorg je dat de recruiter of werkgever jou uitpikt voor een sollicitatiegesprek, zodat je kunt onderbouwen en tonen dat jij dé man of vrouw bent voor die plek? Voordat je dat kunt bewijzen, moet je er eerst voor zorgen dat jouw cv op de ‘ja-stapel’ komt. Dat doe je door een treffend CV in te sturen. Heel belangrijk om rekening mee te houden, is dat recruiters in eerste instantie niet lezen, maar scannen, om te ontdekken of je aan de basisvoorwaarden voldoet. Er zijn volgens ervaren recruiters drie punten die heel belangrijk zijn om op de ja-stapel terecht te komen.

3 basisvoorwaarden voor een goed CV

1. Wie, wat en waar?
Wanneer jouw cv bij een recruiter of werkgever binnenkomt, zal deze eerst scannen wie je bent, wat je doet en waar je woont. Het gaat er vooral om dat men snel kan zien over welke diploma’s je beschikt, wat je werkervaring is en waar je woont. We raden je aan om altijd een pasfoto mee te sturen. Het is voor een recruiter gemakkelijker om je te herinneren als hij of zij een gezicht bij jou heeft. Zijn deze eerste basisvoorwaarden in orde, dan is de kans al groot dat je op de ja-stapel komt. Maar er zijn nog een aantal zaken, die ervoor zorgen dat je bovenaan op deze stapel komt te liggen.

2. Een nieuwsgierig makende profieltekst
Een profieltekst is de laatste jaren uitgegroeid tot misschien wel het belangrijkste onderdeel van een CV. Het is een korte introductie van jezelf in vier tot zes zinnen. Je laat in dit stukje zien wie je echt bent. Het doet vaak dienst als een ijsbreker. Vertel kort waar je goed in bent, wat je ambities zijn en wat je zoekt in je nieuwe baan. Schrijf vanuit de eerste persoon, dus: ‘Ik ben…’ Voorkom het gebruik van clichés en geef je tekst een creatieve en persoonlijke inslag. Als je dit goed doet, maak je mensen nieuwsgierig om jou beter te leren kennen. Oftewel, jouw CV ligt zeker op de ja-stapel!

3. Niet te kort en niet te lang
Veel sollicitanten hebben de neiging om alles op hun CV te vermelden. Dat is niet altijd nodig. Vermeld alleen die opleidingen, cursussen en werkervaring die relevant zijn voor de job waar je op solliciteert. Let op: een te kort CV is ook niet goed. Pas op voor ‘droge’ en formele opsommingen. Het is een aanrader om kort toelichting te geven bij je werkervaring. Waarom was dit belangrijk voor je ontwikkeling? Welke successen behaalde je? Wat heb je hiervan geleerd? Hoe heeft dit ervoor gezorgd dat je nu klaar bent voor deze nieuwe functie?

Stap voor stap dichter bij je droombaan

Kortom, een goed CV is een CV dat de recruiter in staat stelt om jou echt wat beter te leren kennen als professional en als persoon. Het is belangrijk dat je de nieuwsgierigheid aanwakkert. Door rekening te houden met bovenstaande punten zul je eerder op de Ja-stapel terechtkomen bij het solliciteren. Dat betekent een belangrijke stap dichter bij die droombaan die je ambieert! Wil je meer weten over slim solliciteren? Doe dan hier een beroep op een loopbaancoach bij jou in de buurt!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag