Steeds met tegenzin naar je werk?

Het is heel normaal als je na een heerlijke vakantie ertegen opziet om weer naar je werk te gaan. Je raakt misschien wel in een post-vakantiedip. Na enkele dagen ebt dat vervelende gevoel meestal weg en ga je weer vol toewijding aan de slag. Of toch niet? Blijf je steeds met tegenzin naar je werk gaan? Dan is er meer aan de hand en is het belangrijk dat je actie onderneemt.

Wat is de achterliggende oorzaak?

Veel mensen die wij binnen de loopbaanhulp praktijk spreken en die met tegenzin naar hun werk gaan, vinden het vaak lastig om uit te leggen wat ze tegenstaat. Het is belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen:

  • Vind je je werkzaamheden niet leuk?
  • Is je werk wel leuk, maar ervaar je te veel stress?
  • Heb je een lastige collega of leidinggevende?
  • Is de omgang met collega’s moeizaam, vanwege tegengestelde persoonlijkheden?
  • Is je werk niet afwisselend genoeg?

Samen met een loopbaancoach kun je een vergrootglas leggen op jouw baan, om te achterhalen wat er werkelijk aan de hand is.

Nu kun je het probleem gaan aanpakken

Alleen als je weet wat je precies tegenstaat, kun je op zoek naar oplossingen om weer met plezier naar je werk te gaan. Dat je met tegenzin naar je werk gaat, hoeft niet meteen te betekenen dat je op zoek moet naar een nieuwe baan. Er zijn allerlei manieren waarop je je werk uitdagender of minder stressvol kan maken. Alleen al door van instelling te veranderen, door bijvoorbeeld uit te gaan van het idee dat je zelf controle kunt uitoefenen op jouw werkplezier, kan een grote ommekeer betekenen. Het is belangrijk dat je actie onderneemt!

Voorbeelden van mogelijke oplossingen

We geven je hier enkele handvatten voor hoe je kunt omgaan met bepaalde situaties, die ervoor zorgen dat je met tegenzin naar je werk gaat:

Stel doelen voor jezelf
Je werkgever heeft bepaalde verwachtingen van jou, maar wat als deze verwachtingen voor jou niet uitdagend genoeg zijn? Stel dan zelf jouw doelen op! Stel tot doel om je werk sneller af te ronden of om de kwaliteit van je werk te verhogen. Zet deze doelstellingen concreet op papier en evalueer. Wat heb je deze week of maand wel of niet bereikt?

Wacht niet af
Heb je van nature een afwachtende houding? Dan zien anderen mogelijk niet wat je allemaal nog meer in je mars hebt. Wacht niet af tot je uitdagende taak krijgt, maar geef zelf aan dat je aan iets nieuws toe bent. Of beter nog; bedenk zelf nieuwe projecten of uitdagingen die binnen jouw baan passen en stel dit voor aan je leidinggevende.

Nieuwe dingen leren
Misschien wil je nieuwe dingen leren, omdat je het gevoel hebt stil te staan binnen je baan. Misschien kan je een dagje meelopen met een collega, om van hem of haar te leren, zodat je in de toekomst taken kunt overnemen. Of informeer bij je leidinggevende of er mogelijkheden zijn om een bijscholing te volgen.

Leer delegeren
Heb je het juist veel te druk, dan heb je mogelijk moeite met het aangeven van je grenzen. Vaak zijn anderen zich er niet van bewust dat jij het té druk hebt, omdat je niet klaagt. Je kunt niet altijd voor iedereen klaar staan. Als je dit wel probeert, wijk je op den duur af van je kerntaken en zal het plezier in je werk afnemen. Focus je op datgene wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent en leer delegeren!

Investeer in de omgang met je collega’s
Misschien helpt het om aan je sociale vaardigheden te werken. Ga wat vaker het gesprek aan met collega’s, zoek naar manieren om beter samen te werken en probeer eens op een andere manier naar die vervelende collega te kijken. Als iedereen gemotiveerd is, ontstaat er een leuk team en verandert ook meteen de sfeer op de werkvloer.

Zoek voldoening buiten je werk
Haal je niet genoeg voldoening uit je werk, zoek dan een hobby waar je meer voldoening uithaalt. Of volg in je vrije tijd bijscholingen, of maak plannen voor het starten van een eigen bedrijf. Misschien is deze baan erg saai, maar is het wel een manier om voldoende geld te verdienen om een opleiding te betalen, die uitzicht geeft op een uitdagender carrière.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag