Millennials en het gevaar van torenhoge carrière-eisen

Neem jij genoegen met je huidige baan? Veel millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zijn opgegroeid met het idee dat de ‘sky the limit’ is en dat alles mogelijk is. Het probleem is dat deze overtuiging ook veel verwachtingen en stress met zich meebrengt. Het is eigenlijk nooit goed genoeg! Er is altijd wel wat aan te merken op hun actuele baan. Dat blijkt wel uit een onderzoek naar de werktevredenheid onder meer dan 13.000 millennials uit 42 landen, dat werd uitgevoerd door Deloitte. Maar liefst 49% heeft de intentie om binnen 2 jaar van baan te wisselen.

Torenhoge carrière-eisen van millennials

Het beeld dat er bestaat van de millennials is dat ze alleen maar het beste van het beste willen. Plezier en persoonlijke ontwikkeling zijn de belangrijkste prioriteiten als het om werk draait. Ze zijn niet snel tevreden. Dus als hun baan niet meer aan de criteria van voldoende plezier en persoonlijke ontwikkeling voldoet, dan wisselen ze maar weer. Het blijkt echter lastig om een baan te vinden die aan alle torenhoge eisen voldoet van de millennials: een goed evenwicht tussen werk en privé, een hoog salaris, voldoende bijscholingsmogelijkheden, goede doorgroeimogelijkheden, genoeg waardering en steeds nieuwe uitdagingen krijgen om verveling tegen te gaan.

Dat gaat knellen

Het mag duidelijk zijn dat met al deze eisen het al snel gaat knellen en de ontevredenheid toeslaat. De millennials zijn opgegroeid met het idee dat als je iets wilt en je er je best voor doet, dat het dan haalbaar is. Veel millennials kunnen bevestigen dat ze dit tijdens hun opvoeding regelmatig van hun ouders en leraren hebben gehoord. Er wordt binnen deze context vaak verwezen naar het ‘maakbaarheidsideaal’ dat binnen deze generatie heerst. Deze instelling gaat gepaard met de verwachting dat ze een flitsende carrière zullen en moeten hebben om erbij te horen. Deze verwachting zal in veel gevallen niet ingelost worden.

Het maakbaarheidsideaal is niet reëel

Millennials die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten, ontdekken al gauw dat het idee dat alles mogelijk en haalbaar is niet reëel is. Zaken als financiële en sociale zekerheid zijn vandaag de dag minder vanzelfsprekend als in de tijd waarin hun ouders hun carrière opbouwden. Hun inkomen is in verhouding minder en het is veel moeilijker om tegenwoordig een eigen huis te financieren. De meeste millennials zijn hun carrière namelijk gestart midden in de economische crisis.

Moet het allemaal zo flitsend en succesvol zijn?

Op zich is er niets mis met het hebben van hoge ambities, maar hoe ga je hiermee om als je deze ambities en verwachtingen niet waar kunt maken? Het is belangrijk dat je ambities en verwachtingen realistisch zijn binnen de context van de huidige maatschappij en je eigen mogelijkheden. We zien dat in ons digitale tijdperk alle successen uitgebreid gevierd worden op social media. Maar hoe zit het met de momenten waarop het niet zo goed gaat? Dat wordt online verzwegen. Daardoor lijkt het alsof iedereen om je heen succesvol is.

Loopbaanhulp staat voor je klaar

Voor fouten maken lijkt geen plaats meer te zijn. Een keertje falen komt harder aan en het lijkt wel alsof er een taboe op bestaat. Dit kan ertoe leiden dat mensen minder snel hulp durven vragen. Worstel jij met je professionele loopbaan? Blijf er dan niet alleen mee rondlopen en schakel een loopbaancoach in. Deze professional lost jouw problemen niet op, maar begeleidt je bij het oplossen van jouw loopbaanvraagstukken. Hierbij kunnen de volgende onderdelen aan bod komen:

  • Het concreet maken van jouw loopbaanvraagstuk
  • Analyseren van jouw kennis, vaardigheden en competenties
  • Onderzoeken van de huidige arbeidsmarkt
  • Adviseren over bijscholingen, opleidingen en trainingen
  • Hulp bieden bij sollicitatie (cv opstellen, gesprekstraining, etc.)

Kortom, een loopbaancoach kan je op een effectieve wijze helpen om jouw weg te vinden op de arbeidsmarkt. Geen enkele carrière gaat alleen maar over rozen! Neem hier online contact met ons op voor meer informatie.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag