Moet ik aan alle vacature-eisen voldoen?

Je bent op zoek naar een baan, maar nergens vind je die perfecte vacature. Steeds als je denkt je droomjob gevonden te hebben zijn er weer vacature-eisen waar je niet aan voldoet. De hoge eisen in de vacatureteksten kunnen je behoorlijk onzeker maken. Het lijkt wel of ze overal op zoek zijn naar een superheld! Wat doe je als je niet aan alle vacature-eisen voldoet?

Niet elke eis is even belangrijk

Natuurlijk zoekt elke werkgever naar een toptalent. Daarom worden er hoge eisen gesteld in een vacaturetekst. Niet elke eis is echter even belangrijk. Het is de kunst om tussen de regels door te lezen. Naar wie is het bedrijf echt op zoek? Misschien toch wel naar jou, ook al voldoe je niet volledig aan de vacature-eisen? Zelden voldoet iemand volledig aan het functieprofiel in een vacature. Voel je je aangesproken, reageer dan gewoon op de vacature.

Neem contact op met het bedrijf

Wanneer je niet volledig aan de eisen voldoet, kun je ook gewoon contact opnemen met het bedrijf. Stel vragen over de functie-eisen, bijvoorbeeld over het opleidingsniveau of de werkervaring. Zo kom je er snel achter wat echt belangrijk is voor deze baan en kun je voor jezelf bepalen of dit bij je past. Zeker wanneer een vacature lastig in te vullen is, worden bedrijven soepeler bij het selecteren van kandidaten. Ze zullen zich dan vooral concentreren op hun topprioriteiten.

Waar voldoe je wel aan?

Je hebt een sollicitatiebrief verstuurd en je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dan komt de angst opzetten: ‘Maar ik voldoe niet aan alle functie-eisen.’ Stel jezelf gerust met de gedachte dat een bedrijf alleen kandidaten uitnodigt waar ze echt interesse in hebben. Een sollicitatiegesprek is meestal bedoeld om te kijken of je binnen de organisatie past en wat je eventueel nog meer te bieden hebt. Focus op de eisen waar je wel aan voldoet. Of: vraag zelf waarom ze jou hebben uitgenodigd ondanks dat je niet aan alle functie-eisen voldoet. Die vraag zal zeker gewaardeerd worden en brengt het gesprek tot de kern: past deze baan bij jou?

Leer van veeleisende vacatureteksten

Wanneer je bij het zoeken naar vacatures binnen een bepaalde branche regelmatig dezelfde functie-eisen tegenkomt waar je niet aan voldoet, kun je hier lering uit trekken. Blijkbaar zijn deze eisen momenteel erg belangrijk binnen de branche. Zoek een geschikte bijscholing, zodat je binnenkort wel aan deze functie-eisen voldoet en zo je kans op een baan vergroot. Of zoek contact met mensen die werkzaam zijn in een functie die jij graag wilt en vraag welke bijscholingen en trainingen er binnen hun vak regelmatig worden gevolgd.

Effectief op banenjacht met loopbaanhulp

Blijf je het lastig vinden om een baan te vinden die bij je past, schakel dan een loopbaancoach in. Met loopbaanhulp krijg je beter inzicht in welke banen bij jouw passen. Je krijgt meer zelfinzicht, een beter inzicht in de arbeidsmarkt en je leert om effectiever te solliciteren. Meer weten? Doe hier een offerte-aanvraag voor offertes van diverse loopbaancoaches bij jou in de buurt!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag