Met je mond vol tanden tijdens het solliciteren?

Met je mond vol tanden tijdens het solliciteren?

Solliciteren hoe doe je dat? De een gaat het heel gemakkelijk af en de ander vindt het maar lastig. Behoor jij tot die laatste groep? En loop je met vragen als: ‘Wat wordt er allemaal van me verwacht tijdens het gesprek?’ en ´Wat kan ik wel zeggen en wat niet?’ We geven je hier enkele praktische tips, die je helpen om nooit meer met je mond vol tanden te staan tijdens een sollicitatiegesprek.

Spreek uit eigen ervaring

Ben je bang dat je met je mond vol tanden staat als er tijdens het sollicitatiegesprek vragen worden gesteld? Dat is nergens voor nodig. Spreek gewoon uit eigen ervaring; dat is jouw onuitputtelijke inspiratiebron. Denk bijvoorbeeld aan vragen over jouw kwaliteiten. Vertel hoe je in je vorige baan, tijdens je stage of je studie bepaalde lastige taken of problemen oploste. Doe ook uit de doeken welke positieve resultaten je daarmee behaalde of wat je ervan hebt geleerd. Wees in ieder geval altijd zoveel mogelijk jezelf; doe je niet meer, maar ook zeker niet minder voor!

Zet je successen op een rij

Zorg dat je je sollicitatiegesprek goed voorbereidt. Denk na over welke vragen er gesteld kunnen worden en zorg dat je daarvoor je zegje klaar hebt. Het is een aanrader om in je voorbereiding eens je successen op een rij te zetten; zo veel mogelijk, klein en groot! Denk aan successen van projecten tijdens je studie of stages, in vorige banen, bijbaantjes en vrijwilligerswerk. Je maakt je verhaal boeiender als je hier to-the-point en tegelijkertijd beeldend over kunt vertellen. Dat is iets wat je kunt oefenen! Door hiermee aan de slag te gaan, zal je merken dat gesprekken vlotter verlopen!

Oefen voor je sollicitatiegesprek

Alle facetten die komen kijken bij solliciteren kun je leren. Er bestaan allerlei handige trucs en tips die je een fijne voorsprong kunnen geven. Een loopbaancoach is de aangewezen persoon om je hier meer over te vertellen. Maar je kunt alvast beginnen door gewoon thuis voor de spiegel het gesprek te oefenen. Dit helpt je om je bewust te worden van hoe je overkomt; overdreven, onzeker, onrustig, onduidelijk of misschien wel gewoon heel overtuigend! Je kunt ook het gesprek oefenen met een loopbaancoach of feedback vragen van vrienden of familie. Als je weet dat je goed overkomt, zul je je beter op je gemak voelen en beter kunnen vertellen.

Zorg voor voldoende zelfreflectie

Een van de belangrijkste vaardigheden om aan de dag te leggen tijdens een sollicitatiegesprek is zelfreflectie; het is voor je potentiële nieuwe werkgever een teken dat je jezelf goed kent en weet wat je kunt en wilt. In bijna elk sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar je zwakke punten. Veel mensen weten niet wat ze daarop moeten antwoorden; dat is meteen een teken dat je niet goed kunt reflecteren. Het is daarom beter om je antwoord klaar te hebben. Wil je het slim aanpakken, benoem dan een zwakke eigenschap waar je ondertussen al wat beter in bent geworden. Bijvoorbeeld:

“Ik ben iemand die het lastig vindt om anderen om hulp te vragen. Ik ben zo gedreven dat ik alles zelf wil doen. Toch is het me onlangs gelukt om bij het organiseren van een bedrijfsuitje taken te delegeren en ik merkte hoeveel meerwaarde dit bracht.”

Zelfreflectie is typisch zo’n onderwerp waar een loopbaancoach je mee kan helpen als je dit lastig vindt. Via een geleid zelfonderzoek ontdek je jouw sterke en zwakke punten en leer je hoe je hier het beste mee om kunt gaan!

Start vergelijk

Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?

Geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.
Start vergelijk

Waarom Loopbaanhulp.nl?

  • Gekwalificeerde loopbaancoaches
  • In heel Nederland werkzaam
  • Binnen 24 uur meerdere offertes
  • Vergelijk coaches en kies
  • 100% gratis en vrijblijvend

Loopbaanhulp.nl heeft een landelijke dekking van gekwalificeerde loopbaancoaches, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Loopbaancoaches keurmerken

In jouw regio. Gratis en vrijblijvend.

Vind in heel Nederland de beste coaches

Ook interessant voor jou

Inspiratie voor jouw loopbaan.

Ga naar de bovenkant