Narcisme op de werkvloer kent ook voordelen!

Hoe zit jouw persoonlijkheid in elkaar? Ben je op zoek naar een baan of ondervind je problemen als professional, dan kan het goed zijn om eens jouw persoonlijkheid onder de loep te nemen. Binnen wat voor soort werkomgeving en -sfeer komen jouw kwaliteiten het beste tot hun recht? Onderzoekers van de Queen’s University in Belfast deden onderzoek naar narcisme en ontdekten dat deze karaktertrek op de werkvloer tot op zekere hoogte ook voordelen biedt.

Wat maakt iemand tot een narcist?

Kenmerken van personen waarbij narcisme de overheersende persoonlijkheidstrek is, zijn: een obsessie met het uiterlijk, een egoïstische houding, zeer dominant, geen inlevingsvermogen en grote ambities. Kortom, narcisten gaan op hun strepen staan en willen graag altijd hun eigen zin doordrijven. Hoewel een extreem narcistische persoonlijkheid voor niemand prettig is, kunnen enkele narcistische trekjes je in je professionele leven voordeel bieden. Dat is wat onderzoekers van de Queen’s University in Belfast concludeerden uit een recent onderzoek, waarin ze 700 volwassenen ondervroegen met betrekking tot dit onderwerp.

Voordelen van narcisme op het werk

De onderzoekers concludeerden dat bepaalde mensen met narcistische trekjes minder gevoelig zijn voor negatieve gedachten over zichzelf. Hun stressniveau ligt lager en daarbij ervaren ze het leven als minder stressvol. Verder beschikken ze over meer zelfvertrouwen en hechten ze veel waarde aan hun eigenbelang. Ze worden gedreven door het narcistische trekje dat zij altijd het beste verdienen in het leven. Binnen de werksfeer en eveneens binnen het sociale leven biedt deze grote mentale weerbaarheid volgens de onderzoekers veel voordeel. Deze aspecten van narcisme kunnen het welzijn van de betreffende persoon verhogen, omdat men hierdoor minder snel gestrest raakt. Narcistische trekjes kunnen er ook voor zorgen dat mensen charismatisch overkomen en sneller als leider worden gekozen.

Grandioze narcisten en kwetsbare narcisten

Toch benadrukken de onderzoekers dat narcisme geen fijne persoonlijkheidstrek is. Binnen het onderzoek worden twee soorten narcisten onderscheiden, de grandioze narcisten met een grote mentale weerbaarheid en de kwetsbare narcisten. Zolang de narcisten uit deze laatste groep zich gewaardeerd en bewonderd voelen, zijn ze in hun element. Als hier een gebrek aan is, dan kan dit negatief uitpakken en kan het leiden tot angst, depressie en verslaving. De grandioze narcisten zijn vanwege hun mentale weerbaarheid juist beter bestand tegen stress en depressie.

Doelgericht, extrovert en een gezonde dosis eigenwaarde

Narcisme kan tot op zeker hoogte positief voor je werken. De onderzoeker Kostas Papageorgiou zegt hierover, dat narcisten in hun poging om toegang te krijgen tot de middelen waar ze denken recht op te hebben, veel uitdagingen moeten aangaan. Als ze daarin slagen, vergroot dat hun mentale weerbaarheid. Daarnaast verklaart de onderzoeker ook dat grandioze narcisten extrovert zijn en beschikken over een gezonde dosis eigenwaarde. Deze type mensen nemen de mening van anderen niet in beschouwing. Dit helpt hen om zich te kunnen focussen op hun doel. Kortom, extrovert zijn, een gezonde dosis eigenwaarde en doelgerichtheid zijn eigenschappen van narcisten, die hen kunnen helpen om verder te komen in hun carrière.

Leer je zelf kennen met loopbaancoaching

Voldoende zelfkennis en zelfwaardering kunnen je helpen om beter in je vel te zitten en te groeien binnen je carrière. Binnen wat voor soort bedrijfscultuur en binnen wat voor soort functie zit jij het beste op je plek? Zijn er misschien kwaliteiten of gebreken waar je aan kunt werken om je prettiger te voelen op je werk? Klop daarvoor aan bij een loopbaancoach bij jou in de buurt. We helpen je hier graag om in contact te komen met de beste loopbaancoaches in jouw omgeving.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag