Nieuwe wet werk en zekerheid
Per 1 juli 2015 nieuwe Wet Werk en Zekerheid
Hoe staat het ervoor met de huidige arbeidsmarkt? De economische groei heeft de afgelopen jaren flink in de knel gezeten, onder andere doordat de huidige arbeidsmarkt niet meer voldeed aan de wensen van deze tijd. Daarom heeft de regering in 2013 besloten om een nieuwe wet in te voeren, de Wet op Werk en Zekerheid (Wwz). Per 1 juli 2015 gaat deze wet in, daarom hier aandacht voor de belangrijkste regels van deze nieuwe wet.
Te lang via tijdelijke contracten werken
Een groot probleem op de huidige arbeidsmarkt is dat werknemers vaak te lang op tijdelijke contracten werken. Op dit moment gaan opvolgende tijdelijke contracten pas na drie jaar over in een vast contract. Met de nieuwe wet verandert dit en gaan opvolgende tijdelijke contracten na twee jaar over in een vast contract. Daarnaast krijgen mensen met een tijdelijk contract ook recht op een transitievergoeding als ze minimaal twee jaar bij een bedrijf hebben gewerkt en de werkgever het contract beëindigt. Door deze maatregelen is het voor werkgevers aantrekkelijker om iemand een vast contract te geven.
Oneerlijke ontslagvergoedingen
Een andere belangrijke maatregel in de nieuwe wet is een eerlijker ontslagrecht. Op het moment krijgen sommige mensen een zeer hoge ontslagvergoeding, terwijl andere mensen vrijwel niets uitbetaald krijgen. Daarnaast krijgen vanaf 1 juli 2015 ook de vaste werknemers bij ontslag een transitievergoeding. De voorwaarden die hiervoor gelden zijn dat de werknemer minimaal twee jaar in dienst moet zijn geweest en het initiatief voor het ontslag moet bij de werkgever liggen, tenzij de werknemer zelf ontslag neemt omdat de werkgever zeer nalatig is geweest. Deze transitievergoeding moet mensen helpen om sneller een nieuwe baan te vinden.
Campagne Mijn Werk en Zekerheid
Om mensen beter te informeren over de nieuwe Wet Werk en Zekerheid heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Mijn Werk en Zekerheid opgezet. De website van deze campagne is www.mijnwerkenzekerheid.nl. Hier vind je uitgebreide informatie over de regels van deze nieuwe wet en ook kun je via handige online instrumenten informatie op maat aanvragen. Je kunt zo gemakkelijk ontdekken wat de gevolgen van deze regels zijn voor jouw situatie. Ook via de radio, online advertenties en via de social media wordt de nieuwe wet onder de aandacht gebracht.
Gratis offertes loopbaancoaching
De arbeidsmarkt is steeds flexibeler geworden, dat brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Een van de nadelen is dat flexwerkers, bijvoorbeeld mensen met een flexibel arbeidscontract of freelancers, minder zekerheid hebben over hun toekomst. Hoe staat het met jouw carrière? Wat zijn jouw toekomstperspectieven? Wat zijn je wensen op het gebied van je carrière? En hoe ga je deze realiseren? Dat zijn voor veel mensen vandaag de dag lastige vragen. Heb je hulp nodig met je loopbaan? Vraag dan hier gratis en vrijblijvende offertes aan van loopbaancoaches in jouw omgeving!
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.