Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Hoe onderbouw je een carrièreswitch?

Mensen die een carrièreswitch maken zijn nog weleens bang dat hun ‘plotselinge’ omslag niet serieus wordt genomen door nieuwe potentiële werkgevers. En hoe concurreer je met mensen die al jaren ervaring hebben in jouw nieuwe vakgebied? We hebben hier een aantal tips die je kunnen helpen om je carrièreswitch goed te onderbouwen tijdens het solliciteren.

Persoonlijke ambities en kwaliteiten op CV vermelden

Er zijn allerlei goede redenen voor een carrièreswitch. Misschien slaagde je er niet in om een baan te vinden binnen je vakgebied of misschien was je je huidige werkveld gewoon moe. Toch kan het lastig zijn om je carrièreswitch goed te onderbouwen tijdens het solliciteren. Om de overgang in je CV minder abrupt over te laten komen kun je een onderdeel ‘Profiel’ opnemen. Onder dit kopje schrijf je in enkele zinnen je persoonlijke ambities en kwaliteiten. Stem deze af op de functie waar je op solliciteert. Voor een extra pluspunt vertel je op positieve wijze waarom jouw achtergrond een meerwaarde biedt voor deze functie. Houd het kort en krachtig. Je uitgebreide motivatie hoort in de sollicitatiebrief.

Doe je werkervaring uit de doeken

Voor je carrièreswitch heb je al veel werkervaring opgedaan. Welke taken en vaardigheden die bij je oude functie hoorden, zijn ook van toepassing op de nieuwe functie? Haal deze punten aan in je sollicitatiebrief. Hoewel het om verschillende vakgebieden gaat, kunnen er toch allerlei overeenkomsten bestaan. Door kernwoorden uit de vacaturetekst te gebruiken kun je herkenbaarheid opwekken. Je eventuele nieuwe werkgever zal door jouw woorden sneller de overeenkomsten zien. Dit helpt je om te concurreren met kandidaten die al langer werkzaam zijn binnen je nieuwe vakgebied. Juist doordat je vanuit een andere hoek komt, kun je misschien wel een nieuw licht schijnen op de functie waar je op solliciteert.

Toon aan dat je carrièreswitch serieus is

Misschien kom je op bepaalde punten nog iets tekort voor de betreffende functie. Geef dit aan tijdens het sollicitatiegesprek en toon de bereidheid om hierin ervaring op te doen. Een goede tip is: ga alvast vrijwilligerswerk doen dat aansluit op je nieuwe vakgebied. Stel je hebt jarenlang gewerkt als bankier, maar je wilt nu aan het werk binnen de sociale dienstverlening, dan zijn er genoeg mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Ga aan de slag binnen projecten voor eenzame ouderen, zet je in voor jeugdorganisaties etc. Hiermee toon je aan dat je carrièreswitch geen bevlieging is, maar dat je er serieus werk van maakt.

Hulp nodig bij carrièreswitch?

Een loopbaancoach kan je helpen om je carrièreswitch nog soepeler en effectiever te laten verlopen. Ook kan een loopbaancoach je bijstaan met nog meer tips en adviezen om na je carrièreswitch snel een leuke baan te vinden. Vraag hier vrijblijvend een adviesgesprek aan met een loopbaancoach in jouw regio.