Onderhandeltips voor promotie
Nu pak jij een keer die promotie!
Met deze 5 onderhandeltips…
5 onderhandeltips voor promotie
Wil je graag promoveren, maar gaat elke promotie steeds aan je neus voorbij? Dan is dat erg frustrerend. Het kan er zelfs voor zorgen dat je steeds minder gemotiveerd raakt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de volgende keer wel kans maakt op die nieuwe plek? Het is belangrijk dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, maar dat je zelf in actie komt. Je moet onder meer leren om goed te onderhandelen. Daarom geven we je hier alvast 5 onderhandeltips voor promotie.
1. Laat weten dat je interesse hebt in promotie
Misschien is jouw leidinggevende heel tevreden over jou. Om die reden wil hij of zij jou graag op die plek behouden. Wil je zelf daarentegen liever iets anders en wil je graag ook hogerop? Dan is het belangrijk dat je dit je leidinggevende laat weten. Veel werknemers veronderstellen dat hun leidinggevende wel weet wat zij willen. Of misschien heb je het er ooit een keer over gehad? Dat is meestal niet voldoende. Wil je graag een hogere positie? Durf er dan om te vragen! Blijf niet zitten wachten, totdat iemand eraan denkt om jou te vragen voor een promotie. De kans is groot dat een collega, die er al om heeft gevraagd, je voorgaat.
2. Stop met veronderstellen
Mijn leidinggevende weet toch wel dat ik graag promotie wil! Is dat wel zo? Als je echt graag wilt doorgroeien binnen je bedrijf, dan is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Wat er in het hoofd van de ander omgaat, daar kun je alleen achter komen door er over te praten. Je zult nog vaak versteld staan van de reactie van de ander als je duidelijk vertelt wat je wilt. Het is belangrijk om te weten of je leidinggevende jouw plannen wil steunen. Je kunt ook heel gericht vragen naar wat je moet doen om in aanmerking te komen voor promotie. Met een goed gesprek open je deuren. Blijft de deur dicht? Dan weet je waar je aan toe bent en kun je op zoek naar andere oplossingen, eventueel met de hulp van een loopbaancoach.
3. Afspraken maken en opvolgen
Heeft je leidinggevende tijdens een gesprek aangegeven dat er promotiekansen voor je zijn? Bespreek dan hoe je deze kansen kunt benutten. Maak afspraken over wat je moet doen om in aanmerking te komen voor een promotie. Welke vaardigheden moet je verbeteren? Welke kennis mis je nog? Zijn er misschien cursussen die je kunt volgen? Dien je mee doen aan bepaalde activiteiten binnen het bedrijf? Kortom, maak een plan, waarmee je actief aan de slag gaat. Zet dit plan op papier en laat je leidinggevende bevestigen dat dit is wat jullie hebben besproken. Komt er vervolgens een vacature vrij, waarmee jij promotie kan maken? Dan heb je goede argumenten voor waarom jij geschikt bent.
4. Werk aan goede connecties binnen het bedrijf
Een van de goede onderhandeltips voor promotie is om interessante connecties te maken binnen je organisatie. Daardoor ben je niet alleen maar afhankelijk van jouw leidinggevende. Met welke mensen kun je het goed vinden en in welke posities zitten zij? Op welke manier zouden zij je kunnen helpen? Zorg dat je een netwerk opbouwt en laat mensen weten wat jouw toekomstdromen zijn voor je loopbaan. Vraag ook aan anderen binnen de organisatie of ze je een seintje geven als er een functie vrijkomt, die bij jou past. Of vraag expliciet om advies over hoe je op de door jouw gewenste plek terecht kunt komen.
5. Blijf constant alert op promotie
Om kans te maken op een promotie, is het essentieel dat je hier constant alert op bent. Promotie maak je namelijk niet van de een op de andere dag. Dit is een proces, dat voortdurend om aandacht vraagt. Spring je alleen in de actie-modus als er zich daadwerkelijk een kans voordoet? Dan ben je namelijk meestal al te laat, om je te profileren als een geschikte kandidaat. Werk dus ook aan je ‘promotie’ als er momenteel geen mogelijkheden zijn, want in de toekomst zal er vast wel weer een nieuwe kans opduiken.
Wat als deze onderhandeltips voor promotie niet werken?
Stuit je op veel weerstand van je leidinggevende? Of ontdek je dat er toch niet de juiste doorgroeikansen zijn binnen de organisatie? Heb je steeds minder plezier in je werk? Dan zit je mogelijk niet op de juiste plek. Onderneem dan actie, door bijvoorbeeld te zoeken naar mogelijkheden op een andere afdeling of ga solliciteren bij een andere organisatie. Wil je zeker weten dat je het goed aanpakt en dat je op een plek komt te zitten die echt bij jou past? Dan is het ook een goede tip om een beroep te doen op een loopbaancoach. Meer weten? Neem dan hier contact met ons op voor gratis offertes van meerdere loopbaancoaches in jouw omgeving.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.