Ondernemen op latere leeftijd een goed idee?

Geen zin om stil te blijven zitten bij je naderende pensioen? Ben je het beu om te blijven werken voor dezelfde werkgever? Of ben je misschien op latere leeftijd werkloos geworden en kun je geen baan vinden? We merken dat er steeds meer senioren aankloppen bij loopbaanhulp met de vraag of ondernemen op latere leeftijd wel een goed idee is. Waarom niet!? Ondernemen is voor alle leeftijden! We geven je hier alvast enkele adviezen en inzichten die je helpen om op latere leeftijd ondernemer te worden.

Ondernemen draait niet om leeftijd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; ondernemen draait niet om leeftijd! Waar het wel om draait, is de kennis, expertise en ervaring die je inbrengt! Als je het op die manier bekijkt, heb je als oudere ondernemer beslist een voorsprong. Vraag maar eens aan ondernemers in je omgeving of opdrachtgevers ooit naar hun leeftijd hebben gevraagd. Het antwoord zal hoogstwaarschijnlijk ‘nee’ zijn. De bevolking wordt momenteel steeds ouder; de vergrijzing neemt toe, dus er zijn gewoonweg meer ouderen. Niet vreemd dus, dat er ook steeds meer ‘oudere ondernemers’ zijn.

‘Maar ik heb altijd in loondienst gewerkt?’

Dat hoeft geen reden te zijn, om geen ondernemer te worden. We zien vandaag juist steeds vaker dat werknemers op latere leeftijd (op hun 50ste of 60ste ) hun vaste baan opzeggen om te ondernemen. De ervaring die je meeneemt uit je carrière in loondienst is juist heel nuttig als je wilt gaan ondernemen. Je weet van het reilen en zeilen in een bedrijf, wat werkte goed en minder goed binnen het bedrijf, waarover waren de klanten te spreken en waarover niet, wat zou jij anders doen in jouw eigen bedrijf? Misschien ben je je er nog niet zo van bewust, maar je neemt een berg aan ervaring mee! Uiteraard moet je aan allerlei formaliteiten voldoen als je wilt gaan ondernemen. Een loopbaancoach kan je helpen om de juiste stappen te zetten om eigen baas te worden.

Maak werk van jouw talent

In onze samenleving zien we het aantal zzp’ers steeds weer stijgen. Soms worden mensen ‘gedwongen’ zzp’er, omdat ze geen baan kunnen vinden, maar we zien ook steeds vaker dat mensen geen zin hebben om maar aan te modderen binnen een baan waarin ze zich niet prettig voelen. Ondernemer worden biedt je de mogelijkheid om werk te maken van jouw talent en creativiteit! Ondernemen kun je leren en wat je uiteindelijk in de praktijk als ondernemer gaat doen, dat kun je hoogstwaarschijnlijk al. Bovendien vraagt de huidige economie ook steeds meer om creatieve ondernemers. De arbeidsmarkt en de kansen zijn een stuk flexibeler geworden. Zeker creatieve en ‘open minded’ ondernemers kunnen, onafhankelijk van hun leeftijd, hier zeer succesvol zijn.

Ken je kracht én de kracht van anderen

Waar veel senioren, die ondernemer willen worden, bang voor zijn is of ze het tempo van vandaag bij kunnen benen en of ze mee kunnen met de technologische ontwikkelingen. Wat we in de praktijk zien is dat senioren met de kwaliteiten en vaardigheden die ze gedurende hun loopbaan hebben ontwikkeld gemakkelijk het hoofd kunnen bieden aan het verhoogde tempo. Wat betreft nieuwe trends als internet en social media, is het een goed idee om een samenwerking aan te gaan met jongeren die hier experts in zijn. Een loopbaancoach kan je helpen om goed te definiëren wat jouw kracht is en om dit succesvol in te zetten. Kortom, ken je eigen kracht en vertrouw ook op de kracht van anderen. Senior en junior ondernemers kunnen veel van elkaar leren.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag