Positief gezind op zoek naar een baan!

Op zoek gaan naar een nieuwe baan is een spannende uitdaging. Het kan onzekerheid en spanning opwekken. Zeker wanneer je lange tijd op zoek bent naar een baan of negatieve ervaringen hebt gehad in het verleden. Toch is het belangrijk om positief gezind aan je zoektocht te beginnen. Maar hoe doe je dat? We geven je hier een aantal tips waarmee je gemakkelijker positief gezind op zoek gaat naar een baan.

Wat je aandacht geeft, groeit

Je manier van denken en je woordkeuze hebben een grote invloed op je mindset. Als je steeds maar weer herhaalt ‘Ik weet niet wat ik wil’ of ‘Ik vind toch nooit een baan’ zal dit je zoektocht negatief beïnvloeden. Hoe vaker je dit soort negatieve zinnen tegen jezelf zegt, hoe meer je erin gaat geloven. Je hersenen gaan namelijk steeds op zoek naar bevestigingen van waar jij in gelooft. Een voorbeeld: wanneer je net een nieuwe auto hebt gekocht, zie je hetzelfde merk en type ineens overal rondrijden, terwijl je dat voorheen nooit was opgevallen. Wat je aandacht geeft, groeit. Probeer daarom je negatieve gedachten om te buigen tot iets positiefs, zodat je er wel in slaagt om jouw dromen waar te maken.

Let op je woordkeus

De kracht van woorden wordt vaak onderschat. Als je steeds tegen jezelf zegt ‘Ik wil me niet meer onzeker voelen tijdens het solliciteren’, dan zul je je juist onzeker gaan voelen, omdat je hier de nadruk op legt. Zeg liever: ‘Ik wil me graag kalm en zelfverzekerd voelen tijdens het solliciteren.’ Vermijd dus het woord ‘niet’ in je communicatie. Een veelgebruikt voorbeeld dat de kracht van woorden illustreert, is: ‘Denk NIET aan een roze olifant.’ Waar denk je nu aan? Juist, iedereen ziet meteen een roze olifant voor zich! Dan zijn er ook nog allerlei twijfelwoorden die je daadkracht ondermijnen en daarmee invloed uitoefenen op je gedachten. Denk hierbij aan woorden als ‘proberen’ en ‘misschien’. Zeg niet tegen jezelf (of anderen) ‘Ik ga proberen om een nieuwe baan te vinden’, maar wel ‘Ik ga een nieuwe baan vinden’.

Ken je talenten en kwaliteiten

Iedereen heeft ze, jij ook! Ook al weet je op het moment niet goed wat precies jouw talenten en kwaliteiten zijn. Een loopbaancoach kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in waar jij goed in bent en welke soort beroepen en banen daarbij passen. Door het inzicht in jezelf te vergroten, zul je meteen ook meer zelfvertrouwen krijgen. Een loopbaancoach zal gesprekken met je voeren waarin je meer inzicht in jezelf krijgt en daarnaast kan een loopbaancoach ook allerlei testen afnemen, waaruit blijkt waar jouw kracht ligt. Met deze zelfkennis ga je niet alleen gerichter op zoek naar een baan, maar kun je jezelf eveneens overtuigender presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

Maak van negatieve ervaringen positieve leermomenten

Misschien ben je onlangs ontslagen of had je een baan waarin je niet goed functioneerde of waarin je je niet prettig voelde. Blijf niet hangen in de negatieve gevoelens die hieraan kleefden. Geef ze een plek en trek er een lering uit die je bij je zoektocht naar een nieuwe baan op een positieve manier kan helpen. Je hebt hierdoor bijvoorbeeld geleerd binnen wat voor soort werkomgeving je wel graag wilt werken of je hebt een beter beeld gekregen van de soort werkzaamheden die je wel goed liggen. Put hier energie uit en maak plannen door je voor te bereiden op lastige vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Je loopbaancoach kan je hierbij helpen!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag