Schrijfoefeningen voor het vinden van jouw ideale baan

Je carrière stagneert en je wilt iets anders. Maar wat wil je? Dat is voor veel mensen vaak moeilijk om concreet te definiëren. De gedachten tollen door je hoofd, maar je weet niet waar je moet beginnen met het zoeken naar een nieuwe baan. Dan is het tijd om loopbaanhulp in te schakelen. Een loopbaancoach kan je op allerlei manieren sturing bieden in je zoektocht. Er kan onder meer gewerkt worden met schrijfoefeningen. Begin er hier direct al mee!

Maak je ideaalbeeld expliciet

Die tollende gedachten zetten niet veel zoden aan de dijk. Goede ideeën vervagen en worden snel overspoeld door nieuwe gedachten. Het is soms lastig om de juiste gedachten te ‘voeden’ om van daaruit tot iets concreets te komen. Daarom is het effectief om die gedachten eens in woorden te vatten en ze vast te pinnen op papier. Geschreven teksten zijn helderder dan al die gedachten die door je hoofd gaan. Het helpt je om er structuur in aan te brengen en erop verder te bouwen. Door te schrijven kun je jouw ideaalbeeld expliciet maken.

Start een brainstormsessie op papier

Welke gedachten komen er bij je op als je denkt aan jouw leven en carrière. Schrijf op wat je allemaal leuk vindt om te doen, ongeacht het feit of het op dit moment haalbaar voor je is; een verre reis maken, een bekende marathon lopen, een luxe villa aan de Spaanse kust kopen, etc. Denk ook aan zaken waar je in je dagelijkse leven positieve energie van krijgt; een lange wandeling met je hond door het bos, je favoriete voetbalclub landskampioen zien worden, een surpriseparty organiseren voor een goede vriend, etc. Bedenk waar je goed in bent. Waar krijg je vaak complimenten over van vrienden, familie of collega’s? Belangrijk is dat je bij het schrijven niet oordeelt over de gedachten die bij je opkomen; schrijf alles gewoon op!

Analyseer en selecteer jouw prioriteiten

Laat je ‘gedachten’ even rusten. Oftewel leg het resultaat van bovenstaande schrijfoefening even weg. Een paar dagen later kijk je er opnieuw naar, maar nu met een kritische en analytische blik. Zijn er bepaalde activiteiten of interessegebieden die meerdere keren terugkomen? Maak een selectie van waar jouw prioriteiten liggen en schrijf dit op. Hierin vind je mogelijk jouw ware ambities. Probeer ook dit onder woorden te brengen en op papier te zetten. Vaak zien we binnen de loopbaanhulp praktijk dat mensen die worstelen met loopbaanvragen oude interesses en talenten die ze hadden weggestopt op deze manier weer terugvinden.

Bepaal jouw doelen

Dit is een goed vertrekpunt om vervolgens jouw loopbaandoelen te bepalen. Laat deze doelen niet in het niets opgaan en zet ook deze op papier. Lees in de dagen die volgen regelmatig jouw bevindingen terug. Denk je er nog steeds hetzelfde over, dan ben je erin geslaagd om de tollende gedachten over je loopbaan te vangen en er richting aan te geven. Schrijven kan een goede manier zijn om tot belangrijke inzichten te komen en om in actie te komen, want dat is de volgende stap. Deze concrete informatie helpt je om gerichter op zoek te gaan naar een baan die bij je past. Een loopbaancoach kan je in dit hele proces begeleiden.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag