Slechte gewoontes op het werk die je carrière belemmeren

Slechte gewoontes, iedereen heeft er wel een paar. Maar hoe zit het met je slechte gewoontes op het werk? Waarom heb je deze slechte gewoontes ontwikkeld? Zit je niet op de goede plek? Ben je wel tevreden met je werk? Soms zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze een bepaalde slechte gewoonte hebben. Het is goed om hier eens bij stil te staan. Hieronder gaan we in op veelvoorkomende slechte gewoontes op het werk. Herken je dit? Pas op, want ze kunnen je carrière belemmeren.

Goede prestaties verzwijgen

Heb je van nature een teruggetrokken houding, dan zul je niet over je goede prestaties op je werk praten. Je houdt de successen voor jezelf. Toch is het verstandig om zo nu en dan te laten zien wat je bereikt hebt. Vertel je werkgever welke nieuwe klant je binnen hebt gehaald of vertel over de enthousiaste en positieve reacties van klanten. Vaak ziet je werkgever niet wat je allemaal doet en bereikt. Door hier bij je werkgever af en toe de aandacht op te vestigen, zal hij of zij een beter beeld krijgen van wat jij allemaal voor het bedrijf kunt betekenen. Hiermee voorkom je dat die mooie promotie steeds weer aan jouw neus voorbijgaat.

Excuses verzinnen als iets niet lukt

Een andere veelvoorkomende slechte gewoonte is een excuus verzinnen als een bepaalde opdracht niet gelukt is. Je slaagde er bijvoorbeeld niet om een deadline te halen of dat verkoopgesprek met een potentiële nieuwe klant liep helemaal mis. Je kunt zelf nog weleens schrikken van dit soort fouten en je vreest dan voor de reactie van je leidinggevende. Toch is het niet slim om excuses te verzinnen of de schuld op een ander te schuiven. Erken dat je een fout hebt gemaakt en neem hiervoor de verantwoordelijkheid door het de volgende keer anders aan te pakken. Deze instelling zal beslist door je leidinggevende gewaardeerd worden.

Klagen tegen de verkeerde mensen

De dingen lopen niet altijd zoals jij wilt. De neiging kan dan groot zijn om te klagen en te zeuren. Pas hiermee op, want als je dit te veel doet, kun je hier je collega’s behoorlijk mee irriteren. Klagen lost namelijk niets op en je verpest hiermee de sfeer op het werk. Dat geldt helemaal als het over onbelangrijke zaken gaat. Heb je serieuze problemen, omdat je bijvoorbeeld niet door één deur kunt met een collega waar je veel mee samen moet werken, dan is het belangrijk dat je hier met de juiste persoon over praat. Stap in zo’n geval bijvoorbeeld naar de mensen van de HR-afdeling.

Wachten op instructies

Iedereen is druk bezig, je leidinggevende en collega’s, en dat betekent dat zij niet alles kunnen zien of soms iets over het hoofd zien. Spring daarop in door ze hierop te wijzen en aan te bieden dat je bepaalde taken wel op je wilt nemen. En dan natuurlijk vooral die taken die jou goed liggen en die je leuk vindt om uit te voeren! Een actieve en assertieve houding wordt zeer gewaardeerd op de werkvloer. Hiermee maak je het werk van de anderen namelijk gemakkelijker. Je laat hiermee bovendien zien dat je verantwoordelijkheidsgevoel en hart voor de zaak hebt.

Snel alles te persoonlijk opnemen

Niemand is perfect en ook fouten maken is niet meer dan menselijk. Daarom zul je op je werk regelmatig feedback krijgen. Binnen een gezonde werksfeer zal dit zowel negatieve als positieve feedback zijn. Zie negatieve feedback niet als een aanval op jou persoonlijk en kruip niet meteen in de slachtofferrol. Kijk er op een professionele manier naar. Is deze feedback terecht? En hoe kan deze feedback helpen om jezelf te verbeteren? Let op: het is ook niet de bedoeling om steeds bij elke stap die je zet bevestiging van anderen te vragen. Zoek naar een goede balans in deze wisselwerking.

Hoe staat het met jouw slechte gewoontes op het werk? Voel je je over het algemeen prettig binnen de organisatie waarin je werkt? Of twijfel je over of je nog wel op de juiste plek zit? Een loopbaancoach kan je helpen om jouw ideale carrièrepad te vinden.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag