Snel carrière maken; hoe doe je dat?
Snel carrière maken; hoe doe je dat?
Gaat het voor jou allemaal wat traag? Vind je dat je binnen je huidige baan niet genoeg kansen hebt om je te ontwikkelen? Wil je graag snel vooruit in je carrière? Blijf dan niet afwachten, maar kom in actie! Doe dit echter wel met beleid en blijf realistisch. Je kunt een loopbaancoach inschakelen om je met deze missie te helpen. We geven je hier alvast 5 tips om sneller carrière te maken.
1. Wat is jouw motivatie?
Carrière maken moet nooit een doel op zich zijn! Sta liever eerst stil bij wat je echt leuk vindt en waar je echt goed in bent. Een promotie, een hogere positie, meer verantwoordelijkheden, status, meer salaris? Het klinkt allemaal mooi, maar ben je ook op de hoogte van wat je dagelijkse werkzaamheden zijn na je promotie? Misschien leidt dit ertoe dat je veel minder inhoudelijk met je vakgebied bezig bent. Je moet misschien ineens leiding gaan geven, jij bent straks degene die steeds verantwoordelijkheid moet afleggen bij het bestuur, jij bent de persoon waar mensen naartoe komen als ze problemen hebben! Is dat wel wat je wilt? Word je daar gelukkiger van? Is het antwoord ‘ja’. Ga er dan voor!
2. Solliciteer bij de juiste organisaties
Niet elk bedrijf biedt evenveel doorgroeikansen. Wil je snel vooruit in je carrière dan moet je nauwkeurig onderzoeken bij welke organisaties dat mogelijk is. Doorgaans vind je deze kansen vooral bij middelgrote en grote bedrijven. Onderzoek welke bedrijven bijvoorbeeld ontwikkelingsprogramma’s aanbieden voor werknemers met hoge potenties. Deze programma’s bereiden werknemers voor op hogere functies binnen het bedrijf. Soms kun je hierover informatie vinden op de website van het bedrijf of vraag er anders naar tijdens het sollicitatiegesprek. Misschien ken je mensen die binnen het bedrijf werken, dan is het een goed idee om eens met hen te praten.
3. Stel de juiste vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Het is geen goed idee om tijdens een sollicitatiegesprek meteen met de deur in huis te vallen: ‘Wat zijn mijn promotiekansen?’ en ‘Welke garanties heb ik?’ Een werkgever zal hiervoor nooit garanties geven; je zult jezelf eerst moeten bewijzen! Wordt er tijdens eens sollicitatiegesprek niet gerept over doorgroeimogelijkheden, vraag er dan zelf naar. Doe dit op een subtiele manier door te vragen naar de doorgroeimogelijkheden in het algemeen. Zijn er voorbeelden van werknemers die door de jaren heen zijn doorgestroomd naar andere functies, zijn er bijscholingen of zijn er speciale opleidingstrajecten binnen het bedrijf? Geef aan dat het voor jou belangrijk is om te weten of er eventueel doorgroeimogelijkheden zijn, zodat je je op de lange termijn aan het bedrijf kunt binden en omdat je het fijn vindt om jezelf te blijven ontwikkelen.
4. Onderzoek de bedrijfscultuur
Op voorhand weten of je binnen een bedrijf snel carrière kunt maken? Dat is altijd lastig. Je zult hiervoor tijdens je sollicitatiegesprek ook tussen de regels door moeten lezen. Hiermee bedoelen we dat je neus moet hebben voor hoe de sfeer op het werk is, is er meteen een klik met de organisatie, je toekomstige collega’s en werkgever? Op de eerste plaats moet je er zeker van zijn dat dit een plek is waar je straks met plezier aan het werk gaat. Alleen op die manier zul je optimaal kunnen presteren binnen je functie. Dat is de eerste stap om straks hogerop te kunnen. Maar let er ook op waar het bedrijf naar kijkt wanneer ze werknemers een promotie aanbieden. Sommige bedrijven letten sterk op jouw resultaten, andere bedrijven kijken meer naar hoe je je presenteert en letten meer op communicatie en sociale skills. Als je ontdekt hoe dit binnen dit bedrijf werkt, kun je beter bepalen of jij hier snel promotie kunt maken.
Zorg voor een positieve en realistische instelling
Ben je aangenomen, ga dan allereerst goed aan de slag. Zet alles op alles om te excelleren in je job. Maar let op: het zijn meestal niet de mensen die enkel hard werken en zich verschuilen achter hun desk die promotiekansen krijgen. Zorg ervoor dat je gezien wordt, dat je leidinggevende op de hoogte is van je prestaties, zoek actief mee naar oplossingen voor problemen en laat op de juiste momenten van je horen. Zorg altijd voor een positieve instelling, sta klaar voor anderen en ben eerlijk en oprecht. Daarmee kom je het verst.
Gaat een collega er met een promotie ‘vandoor’? Laat je niet van je stuk brengen en blijf realistisch. Misschien was jij nog niet klaar voor die functie, heb je nog niet voldoende tijd gehad om je te bewijzen, misschien heeft je collega meer ervaring? Als er een goede verklaring voor is, dan zitten er vast mooie kansen voor jou in het verschiet!
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.