Je mag op sollicitatiegesprek komen, wat nu?

Je krijgt het verlossende telefoontje, je mag op gesprek komen naar aanleiding van je cv. Volgende week zit je op gesprek voor je droombaan. Maar hoe ga je je voorbereiden op het enigszins spannende gesprek. In deze blog krijg je alle tips voor de perfecte voorbereiding.

1. Website, social media en nieuwsberichten

Bij het schrijven van je cv heb je waarschijnlijk al op de website gekeken van het bedrijf. Bekijk de website nog eens met een kritische blik. Probeer de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wie zijn de beoogde klanten- of doelgroep van het bedrijf?
  • Welke producten of diensten levert dit bedrijf?
  • Wat is de unique selling point (USP) van dit bedrijf?

Deze vragen geven je beeld over de verkoopkant van het bedrijf. Door deze informatie snap je beter wat er gezegd wordt en kan je makkelijker meepraten met je gesprekspartner.

Kijk ook naar de nieuwsberichten van het bedrijf. Nieuwsberichten kun je op de volgende platformen vinden:

  • De website van het bedrijf onder het kopje nieuws of blog;
  • Op de social media pagina van het bedrijf;
  • Typ de bedrijfsnaam in op Google en klik dan op het kopje nieuws. (afbeelding 1)

Deze nieuwsberichten geven jou een beeld van de zaken die nu spelen bij de organisatie.

Bedrijfsnieuws checken solliciteren

2. Toekomstige functie

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je vaak vragen over je toekomstige functie. Dit is immers de reden waarom je aan tafel zit. Bereid je dus goed voor op de taken die je waarschijnlijk moet uitvoeren. Kijk op internet of bel een kennis op die dezelfde functie heeft. Door dit voor te bereiden kun je beter antwoord geven op de volgende vragen?

  • Waarom zou je deze functie graag willen doen?
  • Welke vergelijkbare werkzaamheden heb je eerder uitgevoerd?
  • Waarom ben je geschikt voor deze functie?

3. Eerste indruk

Het allerbelangrijkste van de sollicitatie blijft de eerste indruk. Je eerste indruk begint bij het moment dat je binnenloopt bij het bedrijf. Het begroten van de receptioniste en het aangeven dat je komt voor de sollicitatie, is de eerste stap. Vervolgens wacht je in de wachtkamer totdat je gesprekpartner arriveert. Zorg voor een actieve houding en een goede handdruk (Tip: zorg dat je rechterhand vrij is, zo kun je gemakkelijk een hand geven).

4. Wees jezelf

Dit heb je vast vaker gehoord en is redelijk afgezaagd, maar het is wel zo. Je bent rustiger en ontspanner als je gewoon jezelf bent.

Met deze tips kun je aan de slag gaan. Het zal het solliciteren een stukje makkelijker maken. Natuurlijk verkeert iedereen in een andere situatie. Maar het is zaak om je goed in te lezen in een bedrijf, kom zo veel mogelijk te weken. Toon interesse en zorg voor een goede eerste indruk. Het zal je veel opleveren als je een sollicitatiegesprek in gaat. Zo zorg je ervoor dat je straks ook daadwerkelijk je baan gaat krijgen die je graag wilt, aan de slag dus en ga voor je droombaan.

Bron: Van Zon Arbeidsbemiddeling