Solliciteren: 5x hoe het niet moet!

Solliciteren: 5x hoe het niet moet!

Yes! Je bent uitgenodigd voor een gesprek! Je droombaan ligt alweer een beetje dichter binnen je bereik. Dit is je kans om een verpletterende indruk te maken en die baan te pakken te krijgen. Maar hoe doe je dat? Veel sollicitanten willen het té goed doen en grijpen daardoor juist mis. Zorg dat jij je straks niet onder deze groep hoeft te scharen. Daarom wijden we hier een artikel aan solliciteren en geven we je tips voor hoe het juist niet moet!

1. Het doen voorkomen alsof je leeft om te werken

Natuurlijk zoekt de organisatie iemand met hart voor zijn werk, iemand met passie en die ervoor wil gaan. Word je gevraagd om kort wat over jezelf te vertellen, begin dan ook zeker met een boeiend en relevant overzicht van je loopbaan. Maak dit verhaal echter wel persoonlijk, door ook wat leuke weetjes te vertellen over wat je naast je werk doet. Hiermee geef je je mogelijke toekomstige werkgever de kans om wat meer over jouw persoonlijkheid en soft skills te ontdekken. Organisaties houden van werknemers die uitblinken in hun beroep, maar die daarnaast ook een prettige persoonlijkheid hebben. Kom dus niet alleen maar over alsof je leeft om te werken.

2. De organisatie de hemel in prijzen

Je hebt niet voor niets op deze functie gesolliciteerd. Het is belangrijk dat je tijdens het sollicitatiegesprek aangeeft, waarom deze functie en de organisatie je aanspreken. Ga echter niet de organisatie op alle fronten de hemel in prijzen. Dit komt overdreven over, helemaal als je complimentjes begint te maken over de personen die voor je zitten. ‘Wat heb jij een mooi pak aan!’ Een positieve instelling en vleiende woorden over het prettige ontvangst of het mooie gebouw, kunnen geen kwaad. Dit helpt om bij te dragen aan een ontspannen sfeer. Daarna ga je over op serieuze zaken. Heb je positieve verhalen gehoord over het bedrijf en wil je het daarover hebben, doe dit dan bijvoorbeeld in vraagvorm; ‘Klopt het dat ik gehoord heb dat jullie…..?’

3. Weinig kritisch zijn

In het verlengde van het vorige punt, willen we je er ook op wijzen dat je tijdens een sollicitatiegesprek tot op zekere hoogte kritisch mag zijn. Uiteraard uit je kritiek wel op een respectvolle en gematigde wijze. Je hoeft het niet overal mee eens te zijn. Vaak worden sollicitanten tijdens eens sollicitatiegesprek uitgedaagd om hun eigen mening te uiten, om te peilen welke toegevoegde waarde ze kunnen hebben voor de organisatie. Stel je krijgt een vraag als: ‘Wat denk jij dat er aan ons huidige beleid zou moeten veranderen?’ Dan willen ze vast niet horen: ‘Ik vind dat alles helemaal perfect is.’ Een organisatie is meer gebaat bij een nieuwe werknemer met verfrissende en nieuwe ideeën! Begin je antwoord met wat je goed vindt en ga vervolgens in op wat jij eventueel zou veranderen.

4. Een te ontspannen houding

Om de spanning te verbloemen, nemen sommige kandidaten tijdens een sollicitatiegesprek juist een te gespannen houding aan. Een te relaxte houding kan er onterecht voor zorgen dat je arrogant of ongeïnteresseerd overkomt. Het is niet erg om een beetje nerveus te zijn voor een sollicitatiegesprek. Dit laat immers zien dat het gesprek belangrijk voor je is. Het wordt wel een probleem als hierdoor het soepele verloop van het gesprek in het geding komt en je het idee hebt dat je niet het beste van jezelf laat zien. Ben je erg zenuwachtig, dan is het een aanrader om dit kort aan te geven bij aanvang van het gesprek. ‘Ik vind het wel spannend om hier op gesprek te komen.’

5. Geen eerlijk antwoord geven

De waarheid verdraaien of eromheen draaien; dat moet je niet doen tijdens een sollicitatiegesprek. Als je dat doet en men komt er later achter, dan kan dat grote problemen geven. Het kan gebeuren dat je lastige vragen krijgt. Zorg dat je daarop voorbereid bent. Hoe leg je het gat op je CV uit? Ben je misschien ontslagen wegens een conflict tijdens je vorige baan? Hoe vertel je daarover als ernaar gevraagd wordt? Zorg dat je je woordje klaar hebt, zodat je eerlijk op deze vragen kunt reageren. Je hoeft niet altijd op alle details in te gaan, benadruk waarom je hierdoor een betere professional bent geworden of vertel over de positieve invloed op je persoonlijke ontwikkeling. Praat in ieder geval nooit negatief over andere mensen of bedrijven.

[separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”0px” bordercolor=”#01a6d3″ highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”https://www.loopbaanhulp.nl/contact/” linktarget=”_blank” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”Plaats jouw aanvraag” title=”Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio” description=”Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box]
Start vergelijk

Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?

Geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.
Start vergelijk
5 fouten bij solliciteren

Waarom Loopbaanhulp.nl?

  • Gekwalificeerde loopbaancoaches
  • In heel Nederland werkzaam
  • Binnen 24 uur meerdere offertes
  • Vergelijk coaches en kies
  • 100% gratis en vrijblijvend

Loopbaanhulp.nl heeft een landelijke dekking van gekwalificeerde loopbaancoaches, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Loopbaancoaches keurmerken

In jouw regio. Gratis en vrijblijvend.

Vind in heel Nederland de beste coaches

Ook interessant voor jou

Inspiratie voor jouw loopbaan.

Ga naar de bovenkant