Speel in op de aantrekkende arbeidsmarkt

Laat geen kansen liggen door op de juiste manier in te spelen op de aantrekkende arbeidsmarkt. Misschien kun je in eerste instantie geen geschikte vacatures vinden, maar als je wat verder kijkt kun je vaak toch mooie kansen ontdekken. Blijf niet aan de zijlijn staan, maar wordt een actieve speler op de arbeidsmarkt. We wijzen je hier op enkele belangrijke aandachtspunten waar je slim op kunt inspelen bij je zoektocht naar een leuke baan.

1. Welke branche is booming?

Het lijkt zo logisch om tijdens je zoektocht naar een baan binnen je eigen branche te kijken. Maar hoe staat jouw branche ervoor? Hoewel de arbeidsmarkt aantrekt, geldt dat niet voor alle branches. Misschien is er wel een andere branche waar jouw talenten en competenties hard nodig zijn. Of misschien overweeg je om een carrièreswitch te maken? Kijk niet alleen naar welke branche je aanspreekt, maar kijk ook naar welke branche booming is om je carrièrekansen te vergroten. Als je gaat solliciteren binnen een andere branche is het wel essentieel dat je tijdens een sollicitatie goed kunt beargumenteren waarom je binnen deze branche wilt werken. Waarom past deze branche bij jou? Welk kennis en ervaring heb je die goed van pas komt binnen deze branche?

2. Focus op je competenties i.p.v. op je opleiding

Er heerst krapte op de arbeidsmarkt en dat betekent dat het voor werkgevers moeilijk is om voldoende gekwalificeerde werknemers te vinden. Werkgevers zijn gedwongen om creatiever te worden in het vinden van geschikte kandidaten. Het betekent ook dat ze minder gefocust zijn op de opleidingen van kandidaten, maar eerder kijken naar competenties en motivatie. Dat is goed nieuws voor werkzoekenden, want daardoor liggen er meer kansen voor je op de arbeidsmarkt. Speel hier slim op in door bij het solliciteren naar een bepaalde functie bij een bepaald bedrijf goed jouw competenties en motivatie helder te maken. Vind je dit lastig? Of heb je misschien jouw competenties en motivatie nog niet helemaal duidelijk voor jezelf? Dan kan een loopbaancoach je hierbij helpen!

3. Doe jij al aan personal branding?

Eén van de manieren om jezelf goed te profileren tijdens het solliciteren is door aan personal branding te doen. Dit is een term uit de marketing. We mogen wel concluderen dat solliciteren een vorm van marketing is; je probeert jezelf te ‘verkopen’ op de arbeidsmarkt. Zie jezelf als een ‘brand’ (merk) met authenticiteit als een belangrijke sleutel. Om aan personal branding te doen, moet je antwoord kunnen geven op de volgende vragen:

  • Wat is mijn grootste talent?
  • Waar sta ik echt voor?
  • Waarom wil ik dit werk doen?
  • Wat is kenmerkend aan mijn manier van werken?
  • Wat zijn mijn belangrijkste normen en waarden?
  • Wat is uniek aan mij?
  • Waar wil ik later om herinnerd worden?

Vraag ook eens aan vrienden of familie wat zij denken dat jouw unieke kwaliteiten zijn. Door te weten wie je bent en waar je voor staat is het gemakkelijker om gericht op zoek te gaan naar een baan en jezelf goed te presenteren. Dat zal het succes van het solliciteren beslist ten goede komen.

Meer weten?

Op zoek naar jezelf? En op zoek naar een baan? Een loopbaancoach helpt je om dit op een effectieve en succesvolle manier aan te pakken. De arbeidsmarkt biedt steeds meer kansen, zorg dat jij jouw kans grijpt! We brengen je hier graag in contact met een loopbaancoach bij jou in de buurt.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag