Stappenplan voor succesvolle salarisonderhandeling

Je hebt het al ver geschopt! Een potentiële werkgever wil met je aan tafel gaan zitten om over je salaris te onderhandelen. Is dit een perfect moment om te laten zien wat je in huis hebt? Of een vervelend gesprek dat je het liefst zo snel mogelijk afhandelt? De salarisonderhandeling is niet bepaald ieders favoriete bezigheid. Leuk of niet, je salaris en arbeidsvoorwaarden zullen er uiteindelijk wel van afhangen. Tijd dus voor een stappenplan voor een succesvolle salarisonderhandeling!

Stap 1: De voorbereiding

Net als bij elk ander zakelijk gesprek is de voorbereiding minstens zo belangrijk als het gesprek zelf. Je zal gemakkelijker een reactie formuleren op een salarisvoorstel wanneer je weet hoe de markt eruitziet. Hoe verhoudt het salaris zich ten opzichte van wat andere werkgevers in de branche bieden? In hoeverre komt het overeen met wat je collega’s verdienen? Wanneer je dit van tevoren checkt, kun je met meer vertrouwen en op objectievere wijze reageren op een eerste salarisaanbod.

Stap 2: De aftasting

Geef je nieuwe werkgever eerst de ruimte om alle voorwaarden te bespreken en toe te lichten voordat je jouw reactie geeft. Ondertussen kun je wel laten doorschemeren wat jij belangrijk vindt en wat je gewend bent uit eerdere functies. Hiermee benadruk je dat je geen nieuwkomer bent en weet wat er speelt! Tijdens de fase van aftasting is het goed om te bedenken dat er nu, in tegenstelling tot tijdens het sollicitatiegesprek, geen redenen meer zijn om eraan te twijfelen dat je de perfecte persoon bent voor de baan. Schroom dus niet om jouw wensen te laten horen. Dit is bovendien het moment om nog eens duidelijk te maken waarom jouw ervaring en expertise een meerwaarde zullen zijn. Oftewel: een goed salaris is een slimme investering die zich zal terugverdienen!

Stap 3: Het tegenbod

Heb je eenmaal een volledig beeld van de voorwaarden en het salaris dat je nieuwe werkgever je te bieden heeft, dan is het tijd voor jouw tegenbod. Zelfverzekerdheid en rationaliteit zijn hier de sleutelwoorden. Je tegenbod zelfverzekerd brengen doe je door dit op rustige toon te onderbouwen. Het kan helpen om het te benaderen als een zakelijke pitch. Zo ga je bescheidenheid of onzekerheden (‘Als ik te veel vraag, willen ze me dan nog wel?!’) uit de weg en neem je een zakelijkere houding aan. Let er bovendien op dat je de werkgever niet overrompelt. Kies een paar belangrijke punten uit zijn of haar voorstel en richt je enkel daarop. Wanneer je in één keer het salaris, de vakantiedagen, het opleidingsbudget, je reiskosten en je jaarlijkse bonus aankaart, loop je het risico dat je werkgever de simpelste uitweg kiest en je direct een ‘nee’ verkoopt.

Stap 4: De reactie afwachten

De vierde fase is misschien wel de lastigste van allemaal; het afwachten van de reactie. De neiging is waarschijnlijk groot om over te gaan op het herhalen van je punten, het extra aanzetten van je beweegredenen en andere stilte-opvullers. Probeer dit te vermijden. Juist door na het leveren van je ‘pitch’ een stilte toe te staan, toon je dat je serieus en standvastig bent. Zo is er simpelweg geen weg terug voor je nieuwe werkgever. De bal ligt weer bij hem of haar!

Kortom, een succesvolle salarisonderhandeling valt of staat met een zorgvuldige voorbereiding en een zakelijke aanpak. Allemaal aspecten die je baas zeer waarschijnlijk zal waarderen in een nieuwe werknemer. Zo wordt de salarisonderhandeling een kans om te laten zien wat je in huis hebt in plaats van een vervelend obstakel op de weg naar een goed contract.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag