Steeds vaker gepensioneerde docenten voor de klas

Nederland vergrijst en dat is algemeen bekend. Hier wordt door de commercie handig op ingespeeld, de webwinkels puur gericht op senioren schieten als paddenstoelen uit de grond en ook bijvoorbeeld uitvaartverzekeraars weten dat de doelgroep mee kijkt op televisie. In het onderwijs wordt sinds enkele jaren steeds vaker beroep gedaan op de gepensioneerde docenten. Leraren die voldoende gewerkt hebben en van plan waren om van hun welverdiende pensioen te gaan genieten worden weer aan het werk gezet. Waarom eigenlijk en wat zijn de voor en nadelen van een oudere docent?

Lerarentekort

Een reden voor het toenemende aantal gepensioneerde docenten voor de klas is het lerarentekort. Vooral voor de zogenaamde tekortvakken zijn leraren nodig. Dan moet gedacht worden aan vakken als: Duits, Engels, Natuurkunde, Wiskunde en ook Nederlands. Het aantal vacatures in het basis en middelbaar onderwijs was begin vorig jaar enorm gestegen volgens een grote onderwijsvacaturesite.

Zwangerschapsverlof

Het gaan met zwangerschapsverlof is de grootste reden om tijdelijk andere leraren aan te stellen. Docenten die pas kort lesgeven zijn nu eenmaal in de leeftijd dat zij gaan samenwonen en kinderen krijgen. Maar waarom wordt er dan vooral gevraagd naar oudere leraren zou je denken. Is er dan helemaal geen aanbod van afgestuurde leraren te vinden? Het vak van docent is helaas niet al te populair en dat komt ook door de vaak negatieve berichten in het nieuws.

Onderwijsvak in negatief daglicht

Wanneer men het in het journaal over het vak van de docenten heeft, dan is er vaak weinig goeds te melden. De werkdruk is veel te hoog of er wordt te weinig verdiend door de docenten. De klassen zitten te vol en van de leerlingen en hun ouders is weinig respect te merken. Dit laatste is helaas steeds vaker te betreuren. Een grote mond en zelfs lichamelijk geweld naar leraren toe komt in toenemende mate voor. Een reden voor deze situaties kan gevonden worden in het feit dat scholen vanwege het niet kunnen vinden van vervangers onbevoegde mensen de taak gaven voor de klas te gaan staan. De resultaten werden er dan aanvankelijk niet beter op en dit wekte ergernis op. Een docent Natuurkunde die plotseling Nederlands moet gaan geven is geen oplossing in deze.

Gepensioneerde docenten bieden voordelen

Wat respect aangaat hebben de oudere leraren wel een streepje voor. Er staat iemand met ervaring voor de klas. Ervaring met jongeren en het behandelen van deze in lesverband. Ook is het nu eenmaal zo dat een leerling eerder iets aanneemt van een senior dan van iemand die nog niet veel ouder is dan zijzelf. Uitzonderingen daargelaten, want er zijn zeker toppers te vinden in de jongere generatie docenten uiteraard.

Oudere docent graag voor de klas

Hebben de gepensioneerde docenten dan een hekel om te moeten terugkeren voor de klas? Integendeel, het lesgeven hebben ze vaak tientallen jaren met groot plezier gedaan en dan is er niets fijner om weer vol een klaslokaal met leerlingen te staan en deze van alles bij te brengen. Vanwege het grote aantal beschikbare plekken hebben de docenten nog keuzevrijheid ook als het gaat om in welke plaats zij aan de slag kunnen gaan. En het gaat in de meeste gevallen om tijdelijke aanstellingen dus dat is prima te doen voor deze senioren.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag