Tijdens je vakantie solliciteren?

In de zomermaanden staat er wellicht een heerlijk ontspannende vakantie op je planning, waarin je niet over je werk wilt nadenken. Of is dit juist de periode om eens goed na te denken over je carrièreplannen? Is de zomervakantie wel of geen goede periode om je te oriënteren op een nieuwe baan of om te gaan solliciteren? Vacaturekrant.nl wilde hier meer van weten. De site deed onderzoek naar het oriëntatiegedrag van 894 Nederlanders op het gebied van werk in de zomermaanden.

Tijd om na te denken over je carrière

Het onderzoek laat zien dat de zomervakantie voor veel mensen een moment is om stil te staan bij hun carrièreplannen. Een derde van de werknemers die eigenlijk niet bewust op zoek is naar een nieuwe baan (latent werkzoekenden), begint in de zomermaanden toch na te denken over hun huidige baan en over hoe hun loopbaan er in de toekomst uit zal zien. Verder blijkt uit het onderzoek dat de zomermaanden de actief werkzoekenden niet tegenhouden om hun zoektocht gewoon voort te zetten. 91% gaat gewoon door met deze zoektocht. 25% van deze werkzoekenden denkt dat ze juist vanwege de zomervakantie meer succes zullen hebben, omdat er minder mensen solliciteren.

Ook op vakantie doorgaan met solliciteren

Zowel de actief werkzoekenden als de zogeheten latent werkzoekenden blijken ook vanaf hun vakantieadres vaak gewoon door te gaan met werk zoeken. Van de ondervraagden zegt 43% regelmatig internet te gebruiken op hun vakantieadres en 41% doet dit af en toe. 59% gebruikt hun mobiele telefoon om te internetten, 23% hun tablet en 18% een laptop of pc.

Meer dan een derde van de actief werkzoekenden gaat op vakantie gericht op zoek naar vacatures en 35% kijkt naar een vacature als die toevallig voorbijkomt. En eveneens ruim 50% van de latent werkzoekenden kijkt naar een vacature als die voorbijkomt. Op vakantie kijkt men vooral naar nieuwe vacatures via vacaturesites (83%). Maar ook de zoekmachines (30%) en de krant (19%) worden geraadpleegd. Een geschikte vacature gevonden op vakantie, dan reageert 57% vanaf het vakantieadres en 39% wacht tot men thuis is.

Na de vakantie meteen ontslag nemen

Al mijmerend op een wit zandstrand met uitzicht over de helderblauwe zee kan van baan wisselen een top idee lijken. Neem je daarom bij thuiskomst maar meteen ontslag? Beter van niet! De kans dat je vanaf dat mooie strand bij thuiskomst meteen in je droombaan rolt, is klein. Stap terug in de realiteit en pak het verwisselen van baan doordacht aan. Is dit echt wat je wilt? Dan is het in de meeste gevallen wel een goed idee om je werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Soms is het mogelijk om binnen de organisatie een andere functie te krijgen, waardoor je beter op je plek zit!

Ik weet toch niet goed wat ik wil

Het kan ook gebeuren dat je bij terugkomst toch begint te twijfelen aan die rooskleurige nieuwe baan die je voor jezelf in gedachte had. Dan is het belangrijk om een pas op de plaats te maken en eerst uit te zoeken wat je echt wilt. Wat vind je echt leuk om te doen? Waar ben je goed in? Wat zijn je zwakke kanten? Wat bevalt je wel en niet in je huidige baan? Werk je binnen de publieke sector, dan zijn er vaak mogelijkheden om loopbaanhulp gefinancierd te krijgen. Maar ook als dat niet het geval is, is het zeker een goed advies om een professionele loopbaancoach in te schakelen, die je kan helpen om inzicht te krijgen in welke banen bij jou passen en hoe je deze overstap het beste kunt aanpakken!

Bron: Vacaturekrant.nl

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag