Tips om je werkplek ergonomisch in te richten

Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die last hebben van pijn aan hun nek en rug, mede door het vele thuiswerken. Dit komt voornamelijk door het feit dat veel mensen een verkeerde houding aanhouden bij het werken. Wil je voor langere tijd aan je bureau kunnen zitten zonder last te krijgen van allerlei kwaaltjes dan is het van belang om je werkplek ergonomisch in te richten. Aangezien nog niet iedereen bekend is met de manieren waarop je dit kunt doen hebben we in dit artikel het nodige op een rijtje gezet!

Zorg voor je hoofd en nek door je scherm hoger te zetten

Om je nek, schouders en rug vrij te houden van blessures zou je hoofd altijd verticaal op je nek moeten staan. Deze positie zorgt voor de minste belasting aan je gewrichten en nekwervels. Helaas kan dit niet altijd als je met je laptop op een keukentafel werkt. Het scherm zal namelijk al snel veel te laag staan om dit mogelijk te maken. Hierdoor buig je met je nek naar voren. Af en toe is dit niet erg, maar voor een langdurige opstelling is het verstandig om te kiezen voor een laptop stand te kopen. Deze stand maakt het mogelijk om het beeld net even wat hoger te zetten. Je kunt natuurlijk ook wat boeken onder je laptop of monitor leggen om hiervoor te zorgen.

Koop een ergonomische bureaustoel voor in je kantoor

Een andere manier waarop je klachten aan je nek en rug kunt voorkomen is door een ergonomische bureaustoel te kopen. Zoals je wel aan de term kunt zien is een ergonomische bureaustoel een stoel die is voorzien van een ergonomisch design. Dit houdt in dat de stoel gevormd is naar je natuurlijke houding. Middels een ergonomische bureaustoel zal je in staat zijn om je ruggenwervels recht te houden bij het zitten. In het begin is het wellicht een beetje onwennig, echter komt dit puur en alleen door het feit dat je waarschijnlijk al die tijd een verkeerde houding hebt aangehouden. Met een ergonomische bureaustoel kan je zorgen voor een natuurlijke houding tijdens het werken.

Zorg ervoor dat je handen en polsen neutraal kunnen liggen

Je handen en polsen zouden altijd een neutrale houding aan moeten houden bij het werken achter je computer. Strek je arm en hand naar voren om ze plat op tafel te leggen. De hand, de pols en de onderarm zouden praktisch gelijk moeten liggen op je bureau. Je zou nooit een knik in je pols moeten hebben. Zorg ervoor dat je jouw computer kunt gebruiken voor enkel en alleen je handen te bewegen. Dit geldt dus ook voor je muis. Het kan zijn dat je de hoogte van de tafel of stoel moet aanpassen of dat je jouw toetsenbord en muis iets dichterbij moet leggen. Ergonomische muizen kunnen dan ook een uitkomst zijn om je handen en polsen neutraal neer te kunnen leggen.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag