Tips om op oudere leeftijd te beginnen aan een studie

Als je op een latere leeftijd wilt beginnen aan een studie, gaan er een hoop dingen anders dan bij een gemiddelde student. Vaak moeten oudere studenten hun studie combineren met een baan. Hierdoor heeft een oudere student veel minder tijd over om opdrachten te maken en te leren voor toetsen. Dit kan voor problemen zorgen tijdens de studie. Hier een aantal tips waarmee je ervoor kan zorgen dat je studie zo goed mogelijk verloopt.

Deeltijd

Vaak gaan mensen die op oudere leeftijd aan een opleiding beginnen geen 5 dagen in de week naar school. Meestal moet de opleiding worden gecombineerd met een fulltime baan. Als je als student een beetje geluk hebt, houd je baas er rekening mee door je iets minder in te plannen. Voor werkende mensen die een studie willen volgen zijn er een aantal deeltijdopleidingen zoals bijvoorbeeld HBO accountancy deeltijd. Deze opleidingen zijn veel makkelijker te combineren met een baan dan de meeste voltijdopleidingen. Een deel van de lessen zal daarbij online zijn waardoor je niet altijd op locatie les hebt. Daardoor heb je geen probleem door reiskosten of iets dergelijks.

Aanpassen aan de groep

Als je al jarenlang werkt is het een hele grote verandering om ineens weer in een klaslokaal te zitten. Het zal een tijdje duren om eraan te wennen dat je weer een leerling bent. Het kan raar zijn om weer onderdeel te zijn van een klas. Voor sommige mensen is het lastig dat er waarschijnlijk een groot verschil in leeftijd zit tussen henzelf en hun klasgenoten. Hierdoor kan het lastig zijn om je plek te vinden in de groep. Vaak komt dit vanzelf goed omdat de andere klasgenoten ook nieuw zijn. Het enige advies wat ik kan geven is trek je niet te veel van anderen aan.

Wees niet te hard voor jezelf

Als je toevallig in een klas komt met alleen maar jongeren, is het belangrijk om jezelf niet met hen te gaan vergelijken. Voor jongeren die net van de middelbare school af zijn zit veel informatie een stuk verser in hun geheugen, dan voor iemand die jaren geleden voor het laatst in de schoolbanken zat. Dat wil zeggen dat het echt niet gek is als je er even in moet komen. Je zult na een tijdje wel merken dat je de lesstof steeds wat sneller onder de knie hebt. Let ook goed op dat je op de goede manier leert. Het gaat om kennis en niet om cijfers.

Actieve leerhouding

Als je een goede leerhouding hebt sta je al met 1-0 voor. maar wat houdt een goede leerhouding precies in? Het zit zo, met leerhouding wordt eigenlijk bedoeld de wil om te leren. Het gaat er dus om hoe graag je het wil weten. Dit verschilt sterk per persoon maar meestal hebben oudere mensen een betere leerhouding. Kortom, doe je best!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag