Beginnen met studeren op latere leeftijd? Lees dan eerst deze tips
Als je op latere leeftijd wilt beginnen met studeren, verlopen veel zaken anders dan voor een gemiddelde student. Vaak moeten oudere studenten hun studie combineren met een baan, waardoor ze veel minder tijd over hebben om opdrachten te maken en te leren voor toetsen. Dit kan problemen opleveren tijdens de studie. Hier volgen een aantal tips om ervoor te zorgen dat je studie zo goed mogelijk verloopt.
Deeltijdopleidingen
Mensen die op oudere leeftijd aan een opleiding beginnen, gaan vaak geen vijf dagen per week naar school. Meestal moet de opleiding gecombineerd worden met een fulltime baan. Als je geluk hebt, houdt je werkgever hier rekening mee door je iets minder in te plannen. Voor werkende mensen die een studie willen volgen, zijn er een aantal deeltijdopleidingen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld HBO-accountancy in deeltijd. Deze opleidingen zijn makkelijker te combineren met een baan dan de meeste voltijdopleidingen. Een deel van de lessen zal online zijn, waardoor je niet altijd op locatie les hebt. Daardoor heb je geen problemen met reiskosten of dergelijke.
Aanpassen aan de groep
Als je al jarenlang werkt, is het een grote verandering om weer in een klaslokaal te zitten. Het zal even duren voordat je gewend bent aan het feit dat je weer een student bent. Het kan vreemd zijn om weer deel uit te maken van een klas. Voor sommige mensen is het moeilijk dat er waarschijnlijk een groot leeftijdsverschil is tussen henzelf en hun klasgenoten. Hierdoor kan het lastig zijn om je plek in de groep te vinden. Vaak komt dit vanzelf goed omdat de andere klasgenoten ook nieuw zijn. Het enige advies dat ik kan geven, is om je niet te veel aan te trekken van anderen.
Wees niet te hard voor jezelf
Als je toevallig in een klas komt met alleen maar jongeren, is het belangrijk om jezelf niet met hen te vergelijken. Voor jongeren die net van de middelbare school afkomen, zit veel informatie verser in hun geheugen dan voor iemand die jaren geleden voor het laatst in de schoolbanken zat. Dat betekent dat het echt niet vreemd is als je er even in moet komen. Na verloop van tijd zul je merken dat je de lesstof steeds sneller onder de knie krijgt. Let er ook goed op dat je op de juiste manier leert. Het gaat om kennis, niet om cijfers.
Studeren op latere leeftijd: tijdmanagement is belangrijk
Een van de grootste uitdagingen voor oudere studenten is vaak het managen van hun tijd. Naast je baan en studie, heb je wellicht ook andere verantwoordelijkheden zoals een gezin of andere persoonlijke verplichtingen. Het is belangrijk om een realistische planning te maken en je hier zoveel mogelijk aan te houden. Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant voor zowel je studie als ontspanning. Probeer ook regelmatig te evalueren of je planning nog haalbaar is en pas deze indien nodig aan.
Er zijn verschillende tools die kunnen helpen bij het managen van je tijd. Hier een aantal suggesties:
Digitale agenda: Google Agenda of Apple Agenda zijn handige tools om je tijd te plannen. Je kunt hierin al je afspraken, deadlines en to-do’s zetten en deze synchroniseren met je telefoon zodat je altijd en overal bij je planning kunt.
To-do list apps: Apps zoals Todoist of Microsoft To Do zijn handig om een overzicht te krijgen van al je taken en deze te organiseren. Je kunt taken toevoegen, deadlines instellen en zelfs taken toewijzen aan andere mensen als dat nodig is.
Pomodoro technique: De Pomodoro techniek helpt je om je werk op te delen in blokken van 25 minuten met 5 minuten pauze ertussen. Er zijn verschillende apps beschikbaar die je hierbij kunnen helpen, zoals Be Focused of Focus To-Do.
Mind mapping tools: Apps zoals MindMeister of XMind kunnen helpen bij het organiseren van je gedachten en het maken van een plan van aanpak voor je studie.
Deze tools kunnen helpen bij het managen van je tijd en het organiseren van je studie. Experimenteer met verschillende tools en kijk wat het beste voor jou werkt. Het is belangrijk om een systeem te vinden dat bij jou past en dat je helpt om overzicht te houden en productief te zijn.
Ondersteuningsnetwerk
Het kan enorm helpen om een ondersteuningsnetwerk te hebben. Dit kunnen medestudenten zijn, maar ook vrienden of familie die je steunen in je beslissing om weer te gaan studeren. Zij kunnen je aanmoedigen als het even moeilijk wordt, en wellicht kun je met medestudenten samen studeren of informatie uitwisselen. Probeer ook te kijken of er speciale studiegroepen of verenigingen zijn voor oudere studenten. Hier kun je mensen ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten en kun je ervaringen uitwisselen.
Actieve leerhouding
Als je een goede leerhouding hebt, sta je al met 1-0 voor. Maar wat houdt een goede leerhouding precies in? Met leerhouding wordt eigenlijk de wil om te leren bedoeld. Het gaat er dus om hoe graag je iets wilt weten. Dit verschilt sterk per persoon, maar meestal hebben oudere mensen een betere leerhouding. Kortom, doe je best!
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.