Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Tips bij het opstellen van je CV

Ben je volop in de weer met solliciteren en kun je wel wat tips gebruiken, dan ben je hier op Loopbaanhulp.nl op het juiste adres. Niet alleen vind je hier gemakkelijk online de beste loopbaancoaches, maar we delen ook regelmatig de goede tips die deze loopbaancoaches je kunnen geven. Ontdek hier wat je wel en niet op je CV zet!

Pas je cv aan op de vacature

Snel reageren op talloze vacatures met steeds hetzelfde CV? Dat is geen effectieve aanpak. De kans dat je daarmee je droombaan vindt is niet zo groot. Ga gericht op zoek naar vacatures die echt bij je passen en zet alle informatie die relevant is voor die specifieke vacature op je cv. Een goede tip: leg je CV en de vacaturetekst eens naast elkaar. Welke zaken op je CV zijn echt belangrijk voor de baan waar je op solliciteert. Onderstreep deze zaken en bekijk alle andere zaken op je CV met een kritisch oog. Houd als richtlijn dat minimaal 2/3 van de informatie op je CV relevant moet zijn voor de betreffende baan.

Andere functie, vergelijkbare competenties

Soms kom je een vacature tegen met een functie waar je nog geen ervaring mee hebt. Toch kan het zijn dat je wel over de juiste competenties beschikt voor het vervullen van die functie. Stel je was in je vorige baan een succesvolle verkoper, maar nu wil je een carrièreswitch maken en recruiter worden. Dan kan het interessant zijn om te vermelden dat je als verkoper hebt gewerkt en dat je altijd de sales targets van je vorige werkgever overtrof. Schrijf dan in je sollicitatiebrief dat je jouw vermogen om producten te verkopen kun inzetten om nieuw talent voor de organisatie te werven.

Let op dat je niet in herhaling valt

Heb je meerdere gelijksoortige banen gehad, dan heb je ook vast binnen deze banen vergelijkbare werkzaamheden uitgevoerd. Je hoeft niet bij elke baan op je CV in herhaling te vallen over de werkzaamheden die je daar uitvoerde. Zet alleen bij de meest recente werkgevers een langere lijst met taakomschrijvingen. Kijk ook kritisch naar hoe indrukwekkend taakomschrijvingen zijn. Sommige taken (bv. de wekelijkse afdelingsvergadering organiseren) heb je ondertussen vervangen door belangrijkere taken (bv. het jaarlijkse bedrijfsevenement organiseren), dan kun je de minder indrukwekkende weglaten.

Laat uitzonderlijke vaardigheden niet onbenoemd

Hoewel veel sollicitanten vaak overbodige informatie op hun CV zetten, zijn er ook dingen die je zeker niet onbenoemd mag laten. Dan hebben we het over uitzonderlijke vaardigheden, belangrijke vakprijzen of een unieke ervaring. Misschien heb je een belangrijke uitvinding gedaan waarmee je een prijs hebt gewonnen? Of beheers je zeven vreemde talen vloeiend in woord en geschift? Dan laat je deze informatie natuurlijk niet achterwege op je CV!

Sollicitatietraining nodig?

Heb je hulp nodig bij het solliciteren? Doe dan een beroep op een van de loopbaancoaches uit ons netwerk voor een sollicitatietraining op maat. Deze professionals helpen je om zo snel mogelijk je droombaan te vinden. Vraag hier meteen online gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere loopbaancoaches in jouw regio.