Tips voor de overgang van student naar werknemer

De overgang van student naar werknemer, is voor veel jonge mensen nog steeds een grote stap. Het werkende leven vraagt om een andere instelling, dan het studentenleven. Als werknemer ben je mogelijk ineens niet meer zo flexibel als toen je student was. Je zult je een stuk minder vrij voelen. Zorg dat je goed voorbereid bent op deze stap, zodat je weet wat je te wachten staat. We helpen je hier graag op weg met enkele tips voor de overgang van student naar werknemer!

Meteen je droombaan vinden?

Voor veel afgestudeerden is het niet gemakkelijk om meteen een leuke baan te vinden. Meteen in je droombaan rollen? Dat is maar voor een klein percentage van de pas afgestudeerden weggelegd. Veel afgestudeerden ontdekken als ze aan hun eerste baan beginnen, dat ze nog veel te leren hebben. Op de werkvloer word je ineens aangesproken op hele andere competenties, dan alleen op je vakkennis. Denk aan zaken als je aanpassen aan de bedrijfscultuur, communicatie met leidinggevenden en collega’s, bedrijfsprocessen, etc. Dit kan je als afgestuurde het gevoel geven dat je weer bij ‘nul’ moet beginnen.

Neem de tijd!

Meteen een vast contract voor 40 uur in de week kan erg benauwend zijn. Ben je daar wel klaar voor? Om de overgang van het studentenleven naar het werkende leven gemakkelijker te laten verlopen, zou je een jaartje in kunnen plannen om te onderzoeken wat je echt leuk vindt. Zijn er misschien leuke projecten binnen je vakgebied waar je tijdelijk aan mee kunt werken; betaald of misschien vrijwillig? Je kunt ook een boeiende stageplaats zoeken. Je proeft van het werkende leven, zonder dat je meteen vastzit aan een vaste baan. Al deze initiatieven helpen je om een mooi cv op te bouwen. Misschien merk je dat je nog enkele praktische competenties of vaardigheden mist? Dan is dit de tijd om extra bijscholingen te volgen.

Ga tactisch op zoek naar je eerste baan

Ben je klaar voor de grote stap? En ga je nu echt op zoek naar je eerste baan? Pak dit dan tactisch aan. Het is essentieel dat je op zoek gaat naar een baan die bij je past, zodat je niet steeds na je eerste weken bij een nieuwe werkgever erachter komt, dat dit toch niet is wat je zoekt. Wanneer je meteen veel plezier hebt in je baan, zal dit de overgang van student naar werkende een stuk gemakkelijker maken. Maar welke baan past bij mij? Als je daar niet zeker over bent, is het een goed idee om naar een loopbaancoach te gaan. Door middel van testjes en coachingsgesprekken zul je daar een veel beter beeld van krijgen. Daarna kun je veel gerichter op zoek naar een baan.

Loopbaanhulp staat altijd voor je klaar!

Maar loopbaanhulp kan nog veel meer betekenen voor afgestudeerden. Nu je eenmaal je diploma op zak hebt en weet wat je wilt, is de volgende stap succesvol solliciteren. Dit word je tijdens je opleiding vaak niet aangeleerd. Heb je moeite met solliciteren, dan kan een loopbaancoach je ook hierin begeleiden met sollicitatietrainingen, waarin je leert een goed cv op te stellen, treffende sollicitatiebrieven te schrijven en je krijgt waardevolle tips en trainingen voor het voeren van sollicitatiegesprekken. Wanneer het moment eindelijk daar is en je het gesprek aangaat met je potentiële eerste werkgever, zul je je een stuk zelfverzekerder voelen!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag