Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Tips tegen zenuwen bij een sollicitatiegesprek

Je eerste overwinning in je zoektocht naar een nieuwe baan is binnen: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Maar dan begint het te kriebelen. Laat je sollicitatiegesprek echter niet in de soep lopen doordat je erg zenuwachtig bent. Maar hoe houd je je zenuwen in bedwang? We geven je hier 4 praktische tips voor een goed verloop van je sollicitatiegesprek.

1. Erken je gevoelens

Ben je ervan bewust dat bijna iedereen zenuwachtig is tijdens een sollicitatiegesprek. Accepteer je gevoelens, maar laat ze de regie niet overnemen. Bedenk ook waarom je zo zenuwachtig bent. Is dit echt de droombaan die je moet hebben? Of ben je bang voor het sollicitatiegesprek zelf? Het voeren van een sollicitatiegesprek kun je namelijk oefenen. Heb je moeite met solliciteren, roep dan de hulp in van een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je goede adviezen geven en je helpen met het oefenen.

2. Bereid je goed voor

Met een goede voorbereiding zul je je zelfverzekerder voelen tijdens het sollicitatiegesprek. Bedenk welke vragen je kunt verwachten, zo kun je vooraf alvast nadenken over je antwoorden. Maar denk ook na over wat jij graag van het bedrijf en de functie waarnaar je solliciteert wilt weten. Door vragen te stellen krijg je meer invloed op het verloop van het gesprek. Bovendien laat je hiermee zien dat je oprecht interesse hebt. Neem gerust een spiekbriefje mee waarop je alle punten schrijft die je wilt bespreken! Ook dit getuigt ervan dat je je sollicitatie serieus neemt.

3. Aandacht voor ontspanning

Zorg dat je op tijd vertrekt, zodat je ontspannen aankomt bij het bedrijf. Doe voordat je naar binnengaat een eenvoudige ontspanningsoefening door simpelweg op je ademhaling te letten. Adem diep en rustig vanuit je buik. Adem gedurende 4 tellen in en adem vervolgens langzaam gedurende 8 tellen uit. Merk je dat je tijdens het gesprek nog steeds erg zenuwachtig bent, probeer ook dan diep vanuit je buik te ademen om rustig te blijven.

4. Benoem je zenuwachtigheid

Een goede tip die meteen wat verlichting kan brengen bij de start van je sollicitatiegesprek is zeggen dat je nogal zenuwachtig bent. Je gesprekspartners zullen hier vast begrip voor hebben en zullen in de meeste gevallen beter hun best doen om je op je gemak te stellen. Ze zullen vaak zelf eerst even het woord nemen, waardoor jij de kans hebt om op adem te komen. Door te benoemen dat je zenuwachtig bent, laat je bovendien ook zien dat je over zelfkennis beschikt.

Roep de hulp in van een loopbaancoach

Op zoek naar een nieuwe carrièrekans die echt bij je past? Of hulp nodig bij het solliciteren door een persoonlijke sollicitatietraining te volgen? Voor al je vragen en twijfels met betrekking tot je professionele carrière kun je terecht bij de loopbaancoaches uit ons netwerk. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van loopbaancoaches in jouw omgeving!