Tips voor een goed tweede gesprek

Tips voor een goed tweede gesprek

Voor het vinden van een baan moet je vaak een heel traject doorlopen. Een eerste sollicitatiegesprek succesvol afgerond? Dan kan het gebeuren dat je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd. Een goed teken! Een tweede gesprek betekent dat er interesse in jou is, maar je bent er nog niet. Waarom een tweede gesprek? Hoe kun je je hierop voorbereiden? En waar moet je op letten?

Wat is het doel van een tweede gesprek?

De eerste ronde sollicitatiegesprekken is vooral bedoeld als kennismaking. Vaak wordt er een groot aantal kandidaten uitgenodigd om daaruit vervolgens gemakkelijker een selectie te maken. Alleen de meest geschikte kandidaten blijven over, meestal twee of drie. Een tweede gesprek is bedoel om jou echt goed te leren kennen. Er zal vooral dieper worden ingegaan op jouw competenties en talenten. Vaak zijn er ook andere mensen bij het gesprek aanwezig, zoals de leidinggevende of directe collega’s.

Hoe bereid je je voor op een tweede gesprek?

Dat doe je door voor jezelf nog eens het eerste gesprek te analyseren. Welke informatie kreeg je tijdens het eerste gesprek? Waar lag volgens jou de nadruk? Waarom denk je dat jij opnieuw bent uitgenodigd? Bereid je voor op vragen die dieper ingaan op jouw competenties, motivatie, werkervaring en geschiktheid voor de functie. Denk na over situaties waarin jij op je best bent. Welke taken vind je leuk om te doen en waar ben je goed in? Geef vooral ook voorbeelden uit de praktijk. Hoe loste je bijvoorbeeld een bepaald probleem op? Reflecteer op je ervaringen en vertel over de leringen die je hieruit hebt getrokken.

Moet je misschien een assessment doen?

Een tweede gesprek wordt ook vaak gebruikt voor een assessment. Dit is een onderzoek waarin jouw vaardigheden en kwaliteiten getest worden. Dit kan gebeuren via testen, vragenlijsten, interviews en het nabootsten van praktijksituaties. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe jij omgaat met lastige situaties, hoe je met verschillende soorten mensen omgaat of hoe je een beslissing neemt. Hierdoor kan een werkgever een beter beeld krijgen van of jij geschikt bent voor de functie. Een assessment wordt altijd van tevoren aangekondigd.

Het moment om zelf vragen te stellen

Zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is altijd een aanrader. Hiermee toon je oprechte interesse en laat je zien dat je ook in staat bent om initiatief te nemen. Tijdens een eerste sollicitatiegesprek stel je andere vragen, dan tijdens een tweede gesprek. Je kunt nu verder doorvragen dan bij een eerste kennismakingsgesprek. Voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:

  • Hoe zal een gemiddelde werkdag ervoor mij uitzien?
  • Wie wordt mijn leidinggevende?
  • Met welke collega’s zal ik nauw samenwerken?
  • Zijn er in de toekomst ook doorgroeimogelijkheden?
  • Worden er ook opleidingsmogelijkheden geboden?
  • Hoe voerde mijn voorganger deze functie uit en wat kan ik daarvan leren?

Onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden

In het tweede gesprek wordt vaak onderhandeld over de arbeidsvoorwaarden, zoals je salaris. Daarnaast kan er eveneens onderhandeld worden over overige arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, vrije dagen, bonusregelingen, pensioenregelingen, etc. Misschien zijn er wel extra’s mogelijk, zoals een laptop, telefoon of auto van de zaak? Steeds vaker zien we dat bedrijven hun werknemers de mogelijkheid bieden om deels thuis te werken. Een tweede gesprek is een goede gelegenheid om hierover te praten.

Solliciteren, hoe doe je dat?

Het gaat er vooral om dat je jezelf goed kent en je jezelf op de juiste manier presenteert. Met slimme communicatie tips en trucs kun je jezelf nog beter in de kijker spelen. Een loopbaancoach is de ideale professional om je daarbij te helpen. Het is eveneens belangrijk om een scherp oog te ontwikkelen voor wat wel en niet bij je past. Door middel van loopbaanhulp testen en coachingsgesprekken kun je hier meer duidelijkheid in scheppen. Verder is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zodat je daarop kunt inspelen. Dit alles samen maakt solliciteren tot een grote uitdaging, die met een goede voorbereiding beslist tot succes zal leiden.

[separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”0px” bordercolor=”#01a6d3″ highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”https://www.loopbaanhulp.nl/contact/” linktarget=”_blank” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”Plaats jouw aanvraag” title=”Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio” description=”Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box]
Start vergelijk

Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?

Geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.
Start vergelijk
Sollicitatietips voor herintreders

Waarom Loopbaanhulp.nl?

  • Gekwalificeerde loopbaancoaches
  • In heel Nederland werkzaam
  • Binnen 24 uur meerdere offertes
  • Vergelijk coaches en kies
  • 100% gratis en vrijblijvend

Loopbaanhulp.nl heeft een landelijke dekking van gekwalificeerde loopbaancoaches, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Loopbaancoaches keurmerken

In jouw regio. Gratis en vrijblijvend.

Vind in heel Nederland de beste coaches

Ook interessant voor jou

Inspiratie voor jouw loopbaan.

Ga naar de bovenkant