Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Tips voor meer zelfvertrouwen in je loopbaan

De vakantieperiode is voorbij. Nu is de tijd om de focus weer terug te brengen naar het leven van alledag. Weer terug aan het werk of verder met je zoektocht naar de juiste ‘carrière move’. Veel mensen beginnen op dit soort momenten te twijfelen aan zichzelf: ‘Ben ik wel goed genoeg in wat ik doe?’ Daarom hier enkele tips om je zelfvertrouwen in je carrière een impuls te geven.

Denk terug aan je successen

Kijk eens terug op je loopbaan tot nu toe. Welke successen heb je behaald? Denk hierbij niet alleen aan grote successen, maar ook aan kleine overwinningen of resultaten waar je trots op bent. Een lastige situatie die je effectief wist op te lossen? Waarom kreeg je ook alweer dat complimentje van je collega of leidinggevende? Een tevreden klant? Je zult ontdekken dat je successen talrijker zijn dan je in eerste instantie dacht. Welke kwaliteiten komen hierin steeds naar voren? Het is belangrijk om jezelf regelmatig aan je successen te herinneren om in je kracht te blijven staan!

Laat anderen jouw kwaliteiten benoemen

Zoek je toch nog meer bevestiging in wat je kwaliteiten zijn of lukt het je niet om voor jezelf een helder beeld te scheppen van je kwaliteiten? Dan kun je aan anderen vragen of ze eens jouw positieve eigenschappen en kwaliteiten willen benoemen. Je kunt dit vragen aan vrienden, familie of collega’s. Voel je je hier wat onprettig bij vertel deze mensen dan dat het om een opdracht gaat van een cursus persoonlijke ontwikkeling die je aan het volgen bent. De meeste mensen ontdekken hierdoor dat ze meer kwaliteiten hebben dan ze zelf dachten. Je zult ook zien dat verschillende mensen dezelfde punten zullen aanhalen.

Stel je zelfbeeld positief bij

Mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, hebben vaak veel negatieve oordelen over zichzelf. Herken je dit? Voor meer zelfvertrouwen is het belangrijk om dit negatief zelfbeeld bij te stellen. Er zijn heel veel negatieve oordelen die je ook van een positieve kant kunt bekijken. Bijvoorbeeld: “Ik ben erg terughoudend.” Deze negatieve interpretatie kun je ombuigen door te zeggen dat je een rustig persoon bent die elk probleem of elke situatie eerst goed analyseert voordat je erop inspringt. Of: “Ik ben chaotisch.” Dit kun je ombuigen naar: “Ik ben in staat om met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn.”

Hulp van een loopbaancoach

Blijft een gebrek aan zelfvertrouwen je in de weg staan bij het vinden van je juiste loopbaan of voor het maken van een carrièreswitch, schakel dan de hulp in van een loopbaancoach. Deze professional kan je ondersteunen in dit proces, je helpen om opnieuw je kwaliteiten te vinden, om het vertrouwen in jezelf te herstellen en om je op een effectieve manier te helpen om het juiste pad te vinden!