Tips voor open sollicitaties

Je weet precies wat je wilt en wat jouw droombaan is. Er is alleen één probleem: er is geen openstaande vacature! Wat nu? Bij de pakken neerzitten of naar banen solliciteren die het niet helemaal zijn? Houd liever je aandacht gericht op die droombaan. Waarom stuur je geen open sollicitatie? Ontdek hier onze tips voor open sollicitaties naar jouw droombaan!

Zijn open sollicitaties effectief?

Veel werkzoekenden zien open sollicitaties als een laatste redmiddel waar ze maar weinig van verwachten. Maar een open sollicitatie hoeft helemaal geen wanhoopsdaad te zijn. Wist je bijvoorbeeld al dat veel vacatures niet in de vacaturebanken verschijnen? Veel bedrijven proberen een vacature eerst intern in te vullen of ze gaan op zoek naar kandidaten binnen hun bestaande netwerk. Zorg daarom dat je deel uitmaakt van het netwerk van het bedrijf waar jouw droombaan ligt te wachten! Maak je interesse kenbaar via een open sollicitatie!

Een open sollicitatie vergt wel wat onderzoek!

Een open sollicitatie is alleen effectief als je vooraf goed onderzoek doet. Je moet een sterke motivatie hebben om bij een bepaald bedrijf te willen werken. Ga daarom op verkenningstocht binnen je branche (via internet, banenmarkten, tijdschriften, kranten, etc.) en zoek naar bedrijven die je aanspreken. Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld van deze bedrijven te krijgen. Wat doen ze? Wat is hun missie? Wat dragen ze uit? Bestudeer hun website, bedrijfsblog en sociale media accounts. En doe rondvraag bij (oud-)collega’s en andere mensen in je netwerk of ze dit bedrijf kennen.

Naar welke functie solliciteer je?

Zet op papier waarom het bedrijf je aanspreekt en maak duidelijk welke functie je nastreeft. Welke titel zou deze functie kunnen hebben? En welke taken zou je kunnen uitvoeren? Al deze informatie is belangrijk voor het helder formuleren van je wensen in je sollicitatiebrief. Het is belangrijk dat je zo concreet mogelijk bent. Tip: neem vooraf telefonisch contact op met het bedrijf om te vragen aan wie je de open sollicitatie mag richten. Je naam zal zo beter blijven hangen bij de persoon met wie je contact hebt opgenomen.

De aanhouder wint!

Bij open sollicitaties bestaat er de kans dat er op het moment geen plek voor je is. Maar er zullen mogelijk regelmatig mensen weggaan of er komen nieuwe vacatures bij. Zorg daarom dat je ‘in the picture’ blijft door zo nu en dan te checken of er vacatures zijn. Natuurlijk moet je dit niet té vaak doen! Heeft het bedrijf sociale media accounts voeg het bedrijf dan toe aan je netwerk en reageer af en toe op posts. Hoewel je mogelijk één favoriet bedrijf hebt, is het wel aan te raden om je op meerdere bedrijven te blijven focussen. De aanhouder wint!

Moeite met solliciteren?

Heb je moeite met solliciteren of wil het niet lukken om je droombaan te vinden? Doe dan een beroep op Loopbaanhulp.nl. Een loopbaancoach kan je helpen om effectiever te leren solliciteren en kan je begeleiden bij het vinden van een geschikte baan. Vraag een vrijblijvende offerte van een persoonlijke sollicitatietraining aan via ons contactformulier.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag