5 tips voor solliciteren via Skype tijdens de coronacrisis

Het coronavirus heeft de wereld stilgelegd. Maar wat als je op zoek bent naar een baan en al in een sollicitatieprocedure zit? Hoewel de situatie er wereldwijd niet rooskleurig uitziet, is het toch belangrijk om naar de toekomst te kijken. Gelukkig is daar de digitale communicatie! Steeds meer organisaties nemen daarom het besluit om sollicitaties gewoon door te laten gaan, maar nu via Skype. We geven je hier 5 tips voor solliciteren via Skype tijdens de coronacrisis.

Tip 1: maak een duidelijke afspraak

Het is belangrijk dat er net zoals bij een sollicitatiegesprek in real-life een tijdstip wordt afgesproken. Een bijkomend detail is dat het een goed idee is om af te spreken wie de ander opbelt. Bel jij als sollicitant of wacht je tot de ander jou opbelt? Hiermee voorkom je meteen verwarring aan het begin van het gesprek. Daarnaast is het een goed idee om vooraf telefoonnummers uit te wisselen. Er kan voor of tijdens het sollicitatiegesprek iets misgaan, bijvoorbeeld met de verbinding of er doet zich een andere onvoorziene situatie voor. Je maakt geen goede indruk als je dan niet bereikbaar bent. Het is wel zo prettig als je vlot even kunt bellen om uitleg te geven.

Tip 2: let op je Skype-profiel

Mogelijk gebruikte je Skype alleen voor persoonlijke gesprekken met vrienden en familie. Gezien je Skype nu voor professionele doeleinden inzet, is het belangrijk dat je een professionele indruk maakt. Neem daarom voor je digitaal sollicitatiegesprek je Skype-profiel onder handen. Zorg voor een professionele profielnaam en een representatieve profielfoto. Gebruik bij voorkeur dezelfde profielfoto als die je met je cv hebt meegestuurd. Let er ook op dat je status in Skype op ‘beschikbaar’ staat, mocht je hier normaal gesproken een andere status ingesteld hebben staan.

Tip 3: test vooraf de techniek

Gebruik tijdens het solliciteren via Skype een pc of een laptop in plaats van een smartphone of tablet voor een professionele uitstraling. Het is erg vervelend als je er pas tijdens het Skype-gesprek achter komt, dat de instellingen niet goed zijn. Test daarom vooraf op de volgende punten:

Internetverbinding
We raden je aan om tijdens het Skype sollicitatiegesprek gebruik te maken van een betrouwbare internetverbinding via een ethernet kabelverbinding in plaats van via wifi.

Headset
Regel een koptelefoon met microfoon. Hiermee voorkom je echo en heb je zo min mogelijk last van storende achtergrondgeluiden. Test uiteraard vooraf of je headset goed werkt.

Belichting
Een ander belangrijk aspect om het gesprek prettig te laten verlopen is de belichting. Daglicht is het beste. Let erop dat je geen lichtbron direct achter je of boven je hebt. Je bent dan niet goed te zien voor de ander.

Voer een testgesprek
Heb je alle technische aspecten in orde, voer dan een testgesprek met een vriend of vriendin om te verifiëren of je goed in beeld bent en duidelijk verstaanbaar bent.

Tip 4: jezelf presenteren via Skype

Ook via Skype is het belangrijk dat je goed verzorgd voor de dag komt. Je gaat niet in je huispak voor de camera zitten, maar je kleedt je netjes aan zoals je dat anders ook zou doen. Zorg dat je ook online op tijd op je afspraak verschijnt. Log tien minuten vooraf in en zet je status op ‘beschikbaar’. Een extra onderdeel waar je aan moet denken als je een digitale afspraak hebt, is dat je voor een neutrale achtergrond zorgt. Dus geen aanrecht met vuile vaat of een opvallende poster achter je. Uiteraard is het eveneens belangrijk dat je niet gestoord wordt door familie of huisgenoten. Denk eraan om je telefoon en software, die kan afleiden met downloads en notificaties, uit te zetten.

Tip 5: communicatie via Skype

Houd er tijdens een Skype-gesprek rekening mee, dat het geluid achter kan lopen. Praat daarom duidelijk en langzaam. De neiging is groot om naar het beeldscherm te kijken. Om het idee van oogcontact te creëren, is het echter belangrijk dat je recht in de camera kijkt. Verder heb je misschien geleerd om je woorden kracht bij te zetten met gebaren, maar via de computer werkt dat juist minder goed. Het gesprek kan er onrustig van worden. Zorg er verder voor dat je je sollicitatiebrief, CV en de overige correspondentie met de betreffende organisatie uitgeprint voor je hebt liggen. Je kunt ook post-its aan je computerscherm plakken met belangrijke geheugensteuntjes. Deze ‘spiekbriefjes’ zijn een groot voordeel van solliciteren via Skype!.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag