Toegroeien naar werken in verbinding met jezelf: 5 tips

Als je werkt in verbinding met jezelf, dan werk je vanuit je eigen binnenkant geïnspireerd. Je doet dàt wat voor jou belangrijk is. Je kent je kwaliteiten en waarden. Je bent goed in wat je doet en krijgt er energie van. Je weet wat je drijft. Je durft te geloven in je eigen ‘grootsheid’, waarmee je van waarde bent voor de ander. Toegroeien naar deze staat van werken gebeurt niet vanzelf. Het vraagt een voortdurende sturing op je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hoe kom je hier nou? Hoe werk je hier naar toe? Vijf tips.

1. Jezelf willen leren kennen

De eerste stap is dat je je bewust bent van je eigen binnenkant. Je ontdekt dat je je op een bepaalde manier voelt in bepaalde situaties in je werk. Je merkt bijvoorbeeld dat je het spannend vindt om op andere mensen af te stappen. Of je voelt je ‘klein’ worden in het bijzijn van ‘bazen’. Of je wordt makkelijk boos op bepaalde collega’s. Bewustwording van je eigen gedachten, gevoelens, emoties en gedrag is een eerste stap.

2. Jezelf beter begrijpen

De tweede stap is dat je hier verantwoordelijkheid voor neemt. Want pas dan sta je ervoor open om dit ook te onderzoeken als iets wat bij jou hoort. Het ligt niet langer aan de ander of je omgeving. Zodra je meer open staat voor zelfonderzoek, begin je jezelf beetje bij beetje steeds meer te begrijpen. Je kunt bij jezelf onderzoeken waar dit over gaat. En ook besluiten of je hiermee voor jezelf aan de slag wilt, omdat een bepaalde manier van reageren je bijvoorbeeld in de weg zit. Je voelt dat je daardoor minder effectief kunt reageren en daarmee minder effectief bent in je werk.

3. Weten wat er voor jou toe doet

Naarmate je jezelf steeds beter begint te leren kennen en begrijpen kun je ook beter voelen wat er voor jou toe doet. Wat is voor jou belangrijk, wat wil je tot uiting laten komen in je werk? Hoe wil je bijdragen? Welke kwaliteiten zet je vooral in? Welke waarden passen bij jou en wil je je werk bijvoorbeeld aanwenden om er meer van jouw waarde te laten zijn in de wereld? Zit hier wellicht een relatie met je drijfveren?

4. Loslaten wat hier niet langer bij past

Steeds beter weten en voelen wie je bent is mooi. De volgende stap is dat je jezelf hierin vervolgens ook serieus neemt. En dit serieus nemen van jezelf vraagt vervolgens dat je loslaat wat niet langer bij je past. Bijvoorbeeld doordat je voelt dat de ontwikkeling van je huidige werkomgeving te ver af komt te staan van wat jij belangrijk vindt of wat voor jou van waarde is. Je voelt dat je steeds minder jezelf kunt zijn of de dingen kunt aanpakken zoals je dat zelf graag zou willen, op jouw manier. Of je merkt dat jouw kwaliteiten steeds minder tot hun recht komen en daarmee je energie wegloopt.

5. Al doende vooruit komen en groeien

Loslaten wat niet langer goed voelt en niet meer bij je past zul je vervolgens vaker doen in je leven. Je kunt jezelf steeds minder verloochenen. Je kunt niet langer marchanderen met jezelf. Ook al is een besluit spannend, je hebt ‘m dan toch te nemen. En één keer genomen, kun je ook niet meer terug. Je voelt dat je een goede stap maakt, ook al is deze vaak spannend. Het zijn juist deze spannende beslissingen en de vaak daarmee gepaard gaande onzekerheid, die je vooruit helpen op je groeipad naar steeds meer werken in verbinding met jezelf. En hoe langer je op dit groeipad loopt, hoe meer je jezelf vertrouwt en waardeert in de keuzes die je maakt.

Ook toegroeien naar werken in verbinding met jezelf?
Laat je inspireren door het boek Spring! Naar werken in verbinding met jezelf.
Meer informatie: http://www.janssencoaching.nl/werken-verbinding-boek/

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag