Vacatureteksten zijn volgens sollicitanten erg onduidelijk

Ben je op zoek naar werk, dan struin je vast dagelijks vele vacaturesites af. Vind je het maar lastig om een goede vacature te vinden? Dan ben je niet te enige. HR-dienstverlener Unique en onderzoeksbureau Motivaction voeren een kandidaten onderzoek uit. Ze onderzochten hoe goed werkzoekenden aan de hand van de vacaturetekst konden vaststellen of een functie bij hen paste. Dat bleek nog erg lastig te zijn!

Vacatureteksten zijn vaak te vaag

Uit het onderzoek bleek dat 52% van de ondervraagden (1161 werkzoekenden) moeite had bij het bepalen of een vacature bij hem of haar paste op basis van de vacaturetekst. De vacatureteksten bleken vaak te vaag om een goed beeld van de betreffende baan en het bedrijf te vormen. Kortom, dit resultaat is een belangrijke oproep voor werkgevers; Zorg voor betere vacatureteksten! Dat goede vacatureteksten belangrijk zijn om de juiste werknemers te vinden, blijkt wel uit het feit dat 34% zijn eerste indruk van het bedrijf baseert op de vacaturetekst.

De belangrijkste redenen om van baan te wisselen

Er werd ook onderzocht wat de belangrijkste redenen waren om van baan te wisselen. Dit zorgde voor de volgende uitkomsten:

  • 50% wil een hoger salaris
  • 37% kreeg een aanbod voor een nieuwe baan
  • 29% had een gebrek aan doorgroeimogelijkheden
  • 24% vond dat de sfeer en bedrijfscultuur niet bij hen pasten
  • 17% vond dat de inhoud van hun functie niet bij hen aansloot
  • 17% vond de reisafstand te groot

Bedrijfscultuur wordt steeds belangrijker

Opvallend is dat voor veel werkzoekenden een prettige bedrijfscultuur een steeds belangrijkere rol begint te spelen bij het vinden van een nieuwe baan. Steeds vaker knappen werkzoekenden af op een baan vanwege de bedrijfscultuur die niet bij hen past. In 2014 gaf 18% van de ondervraagden aan dat de bedrijfscultuur de reden was om een andere baan te zoeken. Nu is dit percentage zelfs gestegen tot 24%. Zo’n 29% van de werkzoekenden geeft aan dat de bedrijfscultuur een hoge prioriteit heeft in hun zoektocht naar een baan bij een aantrekkelijk bedrijf.

Werkzoekenden zijn op zoek naar flexibele baan

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat werkzoekenden de voorkeur hebben voor een baan met flexibele werktijden. Vorig jaar wilde nog 41% een baan met flexibele werktijden, dit jaar is dat percentage toegenomen tot 53%. Deze werkzoekenden zouden graag circa anderhalf uur speling willen hebben bij het beginnen en eindigen van hun werkdag. Verder wil 28% liever vaste werktijden en 19% wil zijn werktijden geheel zelf kunnen indelen.

Hoe vind je jouw ideale baan?

Onduidelijke vacatureteksten maken het erg lastig voor je om jouw ideale baan te vinden. Toch zijn er allerlei manieren waarop je je goed voor kunt bereiden op je zoektocht naar jouw ideale baan. Je kunt onder meer de hulp inschakelen van een loopbaancoach. Dit helpt je om meer zelfinzicht te krijgen, zodat je voor jezelf beter op een rij hebt wat je precies zoekt. Daarnaast verschaft een loopbaancoach je handige instrumenten die je helpen om recht op je doel af te gaan en jezelf te laten opvallen bij de juiste bedrijven!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag