Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

4 valkuilen bij het zoeken naar een baan

Ben je je huidige baan meer dan zat? Ga je elke dag weer met tegenzin naar je werk? Dan is het zoeken naar een nieuwe baan een logische stap. Maar hoe pak je je zoektocht naar jouw droombaan aan? Je wilt voorkomen dat je straks weer in hetzelfde schuitje terechtkomt. Advies van een loopbaancoach is een echte aanrader. We hebben hier alvast 4 veelgemaakte fouten bij het zoeken naar een baan op een rij gezet.

1. Niet je eigen wensen onderzoeken

Op zoek naar een baan? Waar begint je zoektocht? Veel werkzoekenden verliezen dagelijks veel tijd met het eindeloos afstruinen van talloze vacaturesites. Vacature voor vacature nemen ze door om te kijken hoe ze binnen het profiel passen dat ervoor de functie is opgesteld. Weet je niet waar je naar zoekt, dan zul je je ideale baan niet vinden. Begin eerst met het onderzoeken van jouw wensen. Wat wil je echt? Stem daar je zoektocht op af. Je kunt nu gerichter naar een baan zoeken.

2. Een baan accepteren die niet bij je past

Uit angst om geen ander werk te kunnen vinden, accepteren veel werkzoekenden de eerste de beste baan die hen wordt aangeboden, ook al past deze baan niet bij ze. Je zult dan al snel opnieuw in de problemen komen. Je gaat met tegenzin naar je werk, je prestaties hebben eronder te lijden, je raakt gefrustreerd en ontevreden met als gevolg dat je weer snel op straat staat en opnieuw op zoek moet naar een baan.

3. Niet openstaan voor nieuwe kansen

Hoewel je niet zomaar genoegen moet nemen met een baan die niet bij je past, moet je natuurlijk wel open blijven staan voor nieuwe kansen. Door voor jezelf duidelijk te hebben waar je energie van krijgt, is het gemakkelijker om in te springen op nieuwe kansen. Vind je het leuk om wandelingen te organiseren voor de wandelclub? Is dit jouw droombaan, maar slaag je er niet in om een dergelijke functie te krijgen? Kijk dan eens naar de achterliggende motieven; je houdt van organiseren en plannen om mensen een leuke ervaring te bezorgen. Welke kansen zie je nu ineens nog meer?

4. Te snel een grote carrièreswitch willen maken

Ligt jouw droombaan ver weg van je actuele baan, dan zul je misschien het idee hebben dat het nooit zal lukken om die droombaan te krijgen. Het is dan belangrijk om niet te snel een grote carrièreswitch te willen maken, want je zult dan veel te veel obstakels tegenkomen, waardoor je ontmoedigd raakt. Stel in plaats daarvan een stappenplan op met kleine stapjes die je steeds iets dichter bij je doel brengen. Op deze manier wordt je carrièreswitch een inspirerende uitdaging.

Loopbaanbegeleiding en loopbaanadvies

Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan die bij je past? Dan kun je hier een beroep doen op specialisten in loopbaanbegeleiding en loopbaanadvies. Vraag direct online kosteloze en vrijblijvende offertes aan van loopbaanbegeleiders in jouw regio.