Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Van werkstress naar werkplezier

Ieder mens is uniek en iedereen gaat anders om met spanningen op de werkvloer. Een constante werkdruk zorgt over het algemeen voor spanningen die uiteindelijk zorgen voor werkstress. Een gezonde werkdruk is voor velen een manier om beter te presteren, maar stress daarentegen zorgt voor een vermindering van de arbeidsproductiviteit, we raken simpelweg overbelast. Hoe kun je voorkomen dat stress de overhand krijgt? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Wat is stress nu eigenlijk?

Steeds meer mensen ervaren stress in hun dagelijks leven en op de werkvloer. Bij stress blijft het lichaam en de geest in een constante actiestand staan. Voor een korte periode kan het lichaam dit wel aan, maar als deze actiestand te lang geactiveerd blijft raakt het lichaam overbelast en ervaren we stress.

Iedereen ervaart werkstress anders

Je kent het vast wel in jouw omgeving, mensen die het altijd druk hebben terwijl andere mensen hetzelfde doen en het niet druk hebben. Dit komt omdat ieder mens werkstress anders ervaart. Ook de omgeving waarin de persoon werkt en de privé omgeving waarin iemand leeft zorgt dat werkstress door iedereen anders ervaren wordt. Kom je thuis en is alles rustig of moet je de kinderen nog van school halen en ook nog eens koken? Allemaal factoren die meespelen en waardoor werkstress voor een ieder persoonlijk is.

Hoe ga je met werkstress om?

Je hebt twee soorten mensen op de werkvloer, volgzame werknemers en assertieve werknemers. De eerste groep (volgzame werknemers) vinden het moeilijk om grenzen aan te geven, durven geen ‘nee’ te zeggen met als gevolg een waslijst van klusjes die ze moeten uitvoeren. De tweede groep (assertieve werknemers) geeft juist wel duidelijk hun grens aan en is ook niet bang om hun mening te geven. Het is gebleken dat assertieve mensen minder werkstress ervaren dan volgzame werknemers. Een assertiviteitstraining is daarom aan te raden voor de groep volgzame werknemers.

Werkplezier terugvinden

Wanneer je meer werkplezier wilt ervaren dien je zelf in actie te komen. Verklein de spanningen en werkstress door de volgende tips te volgen:

 • Praat erover met je collega’s of vrienden
  Het is belangrijk om over werkdruk en werkstress te praten met anderen. Vaak hebben ze tips waardoor ze zelf weer meer werkplezier hebben teruggevonden. Praktische tips die waardevol voor jou kunnen zijn!
 • Hanteer een gezonde levensstijl
  Gezond leven is erg belangrijk om werkplezier te behouden. Sport bijvoorbeeld minimaal 2 keer per week. Even lekker alles eruit gooien en ontspannen, heerlijk! Het is ook wetenschappelijk bewezen dat bewegen goed is voor de hersenen. Bekijk dit filmpje maar eens van Prof. Erik Scherder. Je zult spontaan jouw sportschoenen aantrekken.
 • Stop met negatief denken
  Dit is waarschijnlijk het moeilijkste, maar wel essentieel om werkplezier terug te krijgen of te behouden. Stop met de negatieve gedachtes en ga uit van het positieve. De maandagochtenden zijn heerlijk en de week staat vol met nieuwe kansen en mogelijkheden.
 • Durf je grenzen aan te geven
  Eerder in dit artikel al genoemd, geef je grenzen aan. Wordt assertiever door vaker ‘nee’ te zeggen. Je zult merken dat dit een positief effect heeft op jouw werkplezier.

Kom in contact met een loopbaancoach

Heb je last van werkstress en wil jij graag je werkplezier terugvinden? Een loopbaancoach kan je daarbij uitstekend helpen. Door ons contactformulier in te vullen kom je direct in contact met een loopbaancoach in jouw regio.