Verhoog je productiviteit met deze tips!

We leven in een maatschappij waarin er van je verwacht wordt dat je voortdurend presteert. Toch weten we allemaal dat de boog niet altijd gespannen kan zijn, omdat dit je productiviteit op de lange duur juist ondermijnt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je effectiever gaat werken, plezier houdt in je werk en daardoor je productiviteit verhoogt? Ontdek hier onze tips voor het verhogen van je productiviteit!

1. Wanneer verzet je het meeste werk?

Een van de belangrijkste tips is: zorg dat je jezelf goed kent! Houd eens een week of een maand lang bij op welke momenten je het meeste werk verzet en je het meeste geduld kunt opbrengen voor lastige klussen. Je zult dan een bepaald ritme in je dag en in je week gaan herkennen. Met deze zelfkennis kun je jouw taken op een effectievere manier inplannen!

2. Houd ruimte vrij in je agenda

De neiging is groot om je agenda volledig vol te plannen. Hoe meer taken op één dag, hoe beter, lijkt het wel. Maar wat als er iets onverwachts op je pad komt; een dringende meeting of een spoedklus? Al snel schieten andere taken erbij in en je loopt achter op schema. Dit alles met boze blikken van collega’s, ontevreden klanten en een boze werkgever tot gevolg! Kortom; houd ruimte vrij in je agenda, zodat je probleemloos onverwachte zaken kunt inplannen.

3. Stel to-do lijstjes op

To-do lijstjes zijn ‘hot’ en dat is niet voor niets! Ze zijn ontzettend handig bij het plannen van je week. Stel jezelf aan het begin van de week enkele doelen. Bedenk welke moeilijkheden je kunt tegenkomen en hoe je die aanpakt. Maak een schatting van de tijd die je per opdracht kwijt bent. Vervolgens stel je steeds aan het einde van elke dag een do-to lijstje op voor de volgende dag en geef aan welke zaken prioriteit hebben. Met een effectieve planning, verhoog je gemakkelijk je productiviteit.

4. Nieuwe energie opdoen in een nieuwe omgeving

Altijd maar hetzelfde uitzicht, dezelfde mensen om je heen en dezelfde achtergrondgeluiden. Het kan een dooddoener zijn voor je werkplezier en productiviteit. Heb je de mogelijkheid, verander dan eens van werkplek. Ga ter afwisseling op een mooie dag in het park zitten of maak van een koffietentje je werkplek. Wist je dat mensen productiever zijn in een iets rumoerige omgeving dan op een stille of juist te luide werkplek? Blijf je wel op je werk focussen!

5. Neem tijd om op te laden!

Is je ‘batterij’ halfleeg, dan lijken moeilijkheden op je werk al snel onoverkoombare obstakels. Je wordt productiever als je regelmatig tijd voor jezelf neemt om op te laden. Sluit je af van alles wat met je werk te maken heeft. Zorg voor voldoende nachtrust, voldoende lichaamsbeweging en maak tijd vrij voor je sociale leven. Zo maak je je hoofd leeg en zal je de volgende dag weer met hernieuwde energie aan het werk gaan.

6. Durf ‘nee’ te zeggen

‘Nee’ zeggen blijkt voor veel mensen ontzettend moeilijk. Waarom? Door overal maar ‘ja’ op te zeggen, maak je het jezelf juist erg lastig. Je moet je planning omgooien, taken die voor jou belangrijk zijn blijven liggen, je moet je vrije tijd opofferen, etc. Uiteindelijk heb je meer te lijden onder steeds maar overal aan toegeven. Door ‘nee’ te zeggen tegen zaken waar je niet blij van wordt, kun je jouw volle aandacht richten op wat jij echt gedaan wilt hebben en waar jij energie van krijgt!

7. Laat je coachen door een loopbaancoach

Zit je op je werk voortdurend uit het raam te staren, naar de klok te kijken of dwaal je voortdurend rond op Facebook? Dan zit je misschien niet op de juiste plek. Het is belangrijk dat je enthousiast wordt van je baan. Een loopbaancoach kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw ambities en om erachter te komen welke baan echt bij je past. Soms kan het ook helpen om met een andere blik naar je huidige functie te leren kijken om nieuwe mogelijkheden te zien, zodat je weer plezier in je werk krijgt en je productiviteit stijgt!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag