Verzekeringen vergelijken, waar moet je op letten?

Door je te verzekeren dek je bepaalde risico’s af. De verzekeringspremie is veel lager dan de kosten die je zou hebben als het risico waarheid zou worden. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Voordat je een verzekering afsluit, is het belangrijk om verzekeringen bij verschillende zorgverzekeraars te vergelijken. Je kijkt niet alleen naar prijsverschillen, maar ook naar verschillen in voorwaarden. Verzekeringen vergelijken leidt tot een passende verzekering voor de beste prijs.

Verplichte verzekeringen

In Nederland ben je verplicht om vanaf het moment dat je 18 jaar bent zelf een zorgverzekering af te sluiten. Heb je een auto of een motor, dan is een WA-verzekering verplicht. Wij geven tips waarop je kunt letten bij het vergelijken van deze twee verzekeringen.

Zorgverzekering
ring is in Nederland verplicht voor iedereen. Je bent hiermee verzekerd tegen de kosten van medisch noodzakelijke zorg. Deze verzekering is voor iedereen hetzelfde, maar de verzekeringspremies verschillen wel per zorgverzekeraar. Als je vrije keuze wilt hebben naar welke zorgaanbieder je gaat, kies je voor een restitutieverzekering. Bij een naturaverzekering heb je die vrije keuze niet. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van zorgaanbieders waarmee zij een contract hebben afgesloten. Elke zorgverzekeraar heeft contracten afgesloten met verschillende zorgaanbieders. Kijk dus bij het afsluiten van de verzekering of jouw zorgaanbieder hier ook tussen zit. De basisverzekering vergoedt alleen de medisch noodzakelijke zorg. Heb je fysiotherapie of andere aanvullende zorg nodig? Verzeker je dan met een aanvullende verzekering. Deze kan je ook afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan die voor je basisverzekering.

WA-verzekering
Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht als je in een motorvoertuig rijdt. Je bent dan verzekerd tegen de schade die je veroorzaakt bij anderen. Dat gaat zowel om personenschade als om materiële schade. Wil je ook je eigen schade verzekeren? Kies dan voor een allrisk verzekering. Bij het vergelijken van autoverzekeringen let je weer op dekking en premie. Deze premie is afhankelijk van je leeftijd, woonplaats en het automerk. Lees ervaringen van anderen. Hoe tevreden waren zij over de afhandeling van schade? Als je de verzekering nodig hebt, dan wil je tenslotte een vlotte afhandeling van de schade.

Andere belangrijke verzekeringen vergelijken

Andere verzekeringen die belangrijk zijn om af te sluiten zijn de inboedelverzekering en de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP). Ook hier geven we een aantal handige tips om deze verzekeringen goed te vergelijken.

Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je de losse spullen in je huurhuis of je koophuis. Met de inboedelwaardemeter bepaal je voor wat voor bedrag je je moet verzekeren. Deze inboedelwaardemeter helpt je om een inschatting te maken. Het voordeel van het invullen van deze waardemeter is dat je hiermee een garantie hebt tegen onderverzekering. Je bent dus nooit verzekerd voor een te laag bedrag.

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren
Met het afsluiten van een AVP ben je verzekerd voor de schade die je aan een ander toebrengt. Bij veel zorgverzekeraars krijg je korting als je ook andere verzekeringen bij hen afsluit, zoals de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Je kan op je premie besparen als je kiest voor een eigen risico. Bedenk wel dat geclaimde schade behoorlijk kan oplopen. Hoe hoger je verzekerde bedrag, hoe hoger je premie. Een verzekerd bedrag van ongeveer 1,25 miljoen euro is gangbaar.

Neem tijd om verzekeringen te vergelijken

Gun jezelf tijd om verzekeringen te vergelijken. Het is misschien niet de leukste bezigheid om je hierin te verdiepen, maar als je dat niet doet, kan je achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan. Verschillende vergelijkingssites maken je het gemakkelijk om verzekeringen te vergelijken. Maak hier gebruik van. Zo kun je via Totaalbesparen.com bijvoorbeeld je inboedelverzekering vergelijken en je rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag