Vind een baan vanuit je intrinsieke motivatie

Bij loopbaancoaching draait alles om het vinden van het antwoord op de vraag: ‘Wat wil ik nu echt?’ Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar in de praktijk zien we dat veel mensen moeite hebben met het vinden van een antwoord. Een loopbaancoach kan deze mensen helpen met het vinden van hun intrinsieke motivatie om van daaruit op zoek te gaan naar hun droombaan. Wat is intrinsieke motivatie? En hoe vind je die?

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Bij het vinden van een baan die bij je past is jouw intrinsieke motivatie het allerbelangrijkste. Onder intrinsieke motivatie verstaan we de motivatie die vanuit de persoon zelf komt. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, betekent dit dat je een handeling uitvoert omdat je dat zelf graag wilt. En dus niet, omdat je wordt gemotiveerd door een factor van buitenaf. In dit laatste geval spreken we van extrinsieke motivatie en lever je een prestatie waar een beloning van buitenaf voor wordt gegeven, bijvoorbeeld geld, status of eer.

Wat wil ik nu echt?

Het antwoord op die vraag kun je alleen vinden door op zoek te gaan naar je intrinsieke motivatie. Het probleem met de term ‘intrinsieke motivatie’ is dat het heel breed is. Dat is de reden dat zoveel mensen moeite hebben om erachter te komen wat ze echt willen. Een loopbaancoach kan je helpen door je te wijzen op enkele belangrijke bronnen voor intrinsieke motivatie en je te begeleiden in deze zoektocht. We gaan hieronder alvast kijken naar drie belangrijke bronnen van intrinsieke motivatie.

Bron 1: Waarvan raak jij in een flow?

‘Flow’ kan omschreven worden als een gemoedstoestand waarin je je gelukkig voelt, omdat je op een positieve en intensieve manier ergens mee bezig bent. Je vergeet de tijd en gaat helemaal op in waar je mee bezig bent. Kortom, je beleeft dat moment optimaal. Het geeft na afloop een voldaan gevoel en je krijgt er positieve energie van. Flow wordt niet voor niets ‘optimale stress’ genoemd. Wanneer heb je dit voor het laatst ervaren en wat was je toen aan het doen? Probeer zo concreet mogelijk te benoemen waar jij van in een flow raakt.

Bron 2: Waar ben je echt nieuwsgierig naar?

Er zijn vast wel een paar ontwerpen waar je maar niet genoeg over te weten kunt komen. Oftewel, waar ben je echt nieuwsgierig naar? Deze interesse had je mogelijk al in je kindertijd. Laat je huidige carrière los en denk niet na over wat het voor zin heeft om veel over dit onderwerp te weten. Het gaat hier om onderwerpen die jouw fascineren. Probeer deze onderwerpen zo concreet mogelijk te benoemen.

Bron 3: Wat is jouw talent?

Je loopbaancoach neemt geen genoegen met een antwoord als: ‘Ik heb geen talent.’ Iedereen heeft talent! Veel mensen tillen te zwaar aan het woord ‘talent’. Iedereen is wel ergens goed in. Het gaat er niet om dat je een olympische medaille wint; talent kan in allerlei dagelijkse activiteiten tot uiting komen. Misschien ben je goed in netwerken, organiseren of analyseren? Er bestaan talloze competenties; welke competentie is echt op jouw lijf geschreven? Vind je het lastig om daar een antwoord op te vinden, dan kan een loopbaancoach je hierbij helpen met bijvoorbeeld het doen van een competentietest.

Dichter bij jezelf komen

Het vinden van de bronnen van jouw intrinsieke motivatie betekent dat je dichter bij jezelf komt. De keuze voor de juiste baan wordt gemakkelijker en alleen op deze manier zul je zo goed mogelijk presteren binnen je baan. Je werkzaamheden horen als het ware ‘als vanzelf te gaan’. Dat betekent niet dat je onderweg geen obstakels tegenkomt, maar deze zul je positief kunnen benaderen. Doordat je weet wie je bent en wat je wilt, zal samenwerken met anderen ook gemakkelijker worden. Hulp nodig bij het vinden van je intrinsieke motivatie, aarzel niet en doe een beroep op loopbaanhulp!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag