Waarom nu de beste tijd is voor een carrièreswitch

Loop je rond met het idee om van carrière te switchen, dan is het nu een goede tijd om dit te doen. Er is binnen veel sectoren sprake van schaarste aan werknemers. Door deze krapte op de arbeidsmarkt zijn organisaties bij openstaande vacatures bereid om verder te kijken, dan naar alleen maar kandidaten met de juiste opleiding. Dit betekent meer kansen voor jou. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Volg je passie

Het is zonde om je carrière te wijden aan een baan waarin je je niet bevlogen voelt en waar je niet voldoende voldoening uithaalt. Je brengt het grootste deel van je leven werkend door, daarom is het belangrijk dat je iets doet waar je een passie voor voelt. Is dat niet het geval, dan is het het overwegen waard, om daar nu verandering in te brengen. Om niet weer in een baan terecht te komen die je niet aanspreekt, geven we je hier tips en adviezen om van jouw carrièreswitch een succes te maken.

Een functie die je nog nooit eerder hebt bekleed

Als je een carrièreswitch overweegt, dan is het belangrijk dat je weet welke functie je wilt. Maar hoe weet je zeker dat deze functie je wel aanspreekt? Voordat je zomaar van baan wisselt, is het belangrijk om je goed te oriënteren. Zet voor jezelf op een rij wat jouw wensen zijn in een nieuwe baan:

  • Welke vaardigheden zijn voor jou belangrijk?
  • Welke vaardigheden wil je verder ontwikkelen?
  • Wat zijn jouw talenten en sterke eigenschappen?
  • Wat is je passie, waar krijg je energie van?

Probeer in contact te komen met mensen die een functie bekleden die jij beoogt om over hun baan te praten:

  • Wat vinden zij leuk aan hun werk?
  • Wat zijn de mindere kanten?
  • Welke opleidingen hebben ze gevolgd?
  • Zijn er nuttige bijscholingen die ze je aanbevelen?

Ken je geen mensen in je omgeving, dan kan social media en vooral het zakelijk platform LinkedIn uitkomst bieden. Het allerbeste om een goed beeld te krijgen van de functie, is door een dagje mee te lopen.

Waarop letten bij een carrièreswitch?

Competenties en vaardigheden
Een degelijke opleiding is veel waard, maar in tijden van krapte op de arbeidsmarkt zijn competenties als creativiteit, een enthousiaste, leergierige instelling, overtuigingskracht en aanpassingsvermogen ook veel waard. Welke competenties zijn op jou van toepassing? Op welke manier zijn ze toepasselijk op de nieuwe functie? In welke vaardigheden blink je uit, zodat je een voorsprong kunt krijgen in het sollicitatieproces?

Vakjargon
Hoewel je door de krapte op de arbeidsmarkt meer kans maakt binnen een andere branche, is het wel essentieel dat je laat zien dat je je verdiept in de branche. Laat dit blijken door vaktermen te gebruiken in je sollicitatiebrief. Let op de termen die gebruikt werden in de vacature. Zorg ook dat je je inleest in de branche, zodat je snel bekend raakt met het vakjargon.

Een stapje terug
Zeker als je al een behoorlijke carrière erop hebt zitten, kan het vreemd zijn om ineens weer onderaan te beginnen. Je zult eerst voldoende werkervaring binnen de branche op moeten doen, je op diverse vlakken bijscholen en laten zien wat je waard bent. Dat heeft tijd nodig. Hoe goed kun je daarmee omgaan? Een pas achteruit op je loopbaanpad, maar wel een pas vooruit in je werkgeluk.

‘Het lijkt me wel leuk…’

Dat is geen goede binnenkomer bij je sollicitatiegesprek. Een werkgever zal je niet graag aannemen als hij het idee heeft, dat je over een jaar weer weg bent, omdat je niet weet wat je wilt. Begin daarom goed voorbereid en gemotiveerd aan je carrièreswitch. Een goed advies is om je hierin te laten begeleiden door een loopbaancoach. De begeleiding van een loopbaancoach leidt vaak tot cruciale ‘eyeopeners’, die je helpen om de juiste keuzes te maken en om van je carrièreswitch een succes te maken.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag