Waarom een tijdelijk contract niet altijd negatief is

Wat is succes binnen je loopbaan? Betekent dat altijd een vast contract? Veel mensen die op de arbeidsmarkt hun weg aan het zoeken zijn, streven naar een vast contract. Vooral de ‘zekerheid’ die hiermee geassocieerd wordt vinden veel mensen prettig. Maar is een tijdelijk contract zo negatief? Dat hangt er maar vanaf vanuit welk perspectief je ernaar kijkt. Ontdek hier waarom je een tijdelijk contract ook juist als kans kunt zien. Het kan een goede manier zijn om jezelf te ontwikkelen! Daarnaast verschilt de manier waarop contractmanagement geregeld is per onderneming.

Minpunten van een tijdelijk contract

Laten we eerst op een rijtje zetten waarom een tijdelijk contract vaak als negatief wordt gezien:

Onzekerheid
Op de eerste plaats kan de onzekerheid die hiermee gepaard gaat als negatief ervaren worden. Je kunt met gedachten lopen als ‘Mijn werkgever is misschien helemaal niet van plan om iemand uiteindelijk vast aan te nemen?’

Minder gemotiveerd
Als je niet weet of je aan het einde van je contract wel mag blijven, kun je je minder gemotiveerd voelen.

Minder kansen om jezelf te ontwikkelen
Omdat je mogelijk maar tijdelijk aan het werk bent binnen de organisatie zijn er misschien minder ontwikkel- en groeikansen voor jou binnen het bedrijf.

Waarom een tijdelijk contract positief kan zijn

Om de positieve kanten van een tijdelijk contract te zien, is het belangrijk om hier op een andere manier naar te kijken. Het dwingt je om voortdurend je loopbaan onder de loep te houden en goed na te denken over wat je als volgt wilt gaan doen. Hiermee omzeil je een groot probleem waar vaste werknemers mee kampen, namelijk gewoon doorgaan binnen hun vaste baan, terwijl ze zich niet meer op hun plek voelen. Doordat je contract tijdelijk is, zul je je beter verdiepen in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waardoor je sneller ontdekt welke baan echt bij je past en je geen kansen laat liggen. Je wisselt vaker van baan, waardoor je ervaring opdoet binnen meerdere functies en bedrijfsculturen. Je bent bovendien niet afhankelijk van één werkgever, maar stuurt je eigen loopbaan. Dat geeft zelfvertrouwen.

Tips om alles uit een tijdelijk contract te halen

Ga niet je tijd uitzitten
Het is belangrijk om een tijdelijk contract niet te zien als een overbruggingsperiode, waarin je je tijd uitzit. Zet je voor de volle 100% in. Ga aan het werk met het idee alsof het een vaste baan is. Zo kun je jouw vaardigheden zo optimaal mogelijk ontwikkelen en succes behalen, waarmee je je bij een volgende sollicitatie kunt profileren.

Ondernemende instelling
Blijf je het lastig vinden om een tijdelijk contract positief te bekijken? Stel je dan voor dat je een ondernemer bent, die tijdelijk het bedrijf bijstaat met zijn of haar diensten. Wat kun jij voor het bedrijf betekenen? Op welke behoefte kun jij met jouw kennis en vaardigheden inspelen? Wie weet ligt er wel een carrière als zelfstandig ondernemer voor je in het verschiet? Heb je daar al eens over nagedacht?

Leer en laat je inspireren
Haal alles uit je tijdelijk contract door zo veel mogelijk te leren van ervaren collega’s en ontwikkel inzicht in bedrijfsprocessen. Met deze ervaring is het gemakkelijker om weer een nieuwe baan te vinden en om snel je weg te vinden in andere bedrijven.

Investeer in je collega’s
Omdat je maar tijdelijk aan het werk bent, heb je misschien de neiging om weinig aandacht te besteden aan het opbouwen van contacten binnen het bedrijf. Focus je niet alleen op je taken, maar investeer ook in je collega’s. Dit helpt je om je als persoon te ontwikkelen, om je communicatievaardigheden te trainen en wie weet kunnen jullie in de toekomst nog wat voor elkaar betekenen.

Meer weten over groeien als professional?

Een vaste baan of een tijdelijk contract? Het is belangrijk dat je al je kansen zo goed mogelijk benut, om te blijven groeien als professional. Wil je hier graag meer over weten? Ben je vastgelopen in je carrière? Of sta je op een kruispunt, maar weet je niet goed welke richting je op moet? Klop dan aan bij loopbaanhulp! We brengen je graag in contact met loopbaancoaches in jouw regio!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag