Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Waarom wil je een nieuwe werkgever?
Hoe leg je dat goed uit in een sollicitatiegesprek?
Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Een veelgehoorde vraag tijdens een sollicitatiegesprek is: Waarom wil je weg bij je huidige werkgever? Je werkgever zwartmaken is geen goede aanpak en een leugentje vertellen is ook geen goed idee. Ook al is je reden negatief, dan is het toch verstandig om dit op een positieve manier te brengen. Maar hoe doe je dat?
1. Ontslag na een arbeidsconflict
Het is geen gemakkelijke opgave om hierna positief te spreken over je vorige werkgever. Het is op de eerste plaats belangrijk dat je de emoties die hiermee gepaard gingen goed verwerkt hebt, zodat je afstand kunt nemen van deze situatie. Richt je in de sollicitatie op waarom je bij dit bedrijf wilt werken en minder op waarom je weg ging bij je vorige werkgever. Hang nooit de vuile was buiten, want hiermee wek je een rancuneuze indruk. Denk goed na over wat je wel en niet kwijt wilt. Je kunt bijvoorbeeld een verschil in werkwijze of belangenverschil opgeven als reden. Maak vervolgens van de nood een deugd, door te focussen op wat je ervan hebt geleerd.
2. Slechte werkomgeving
Een prettige werkomgeving is belangrijk voor je werkplezier. Wie graag naar zijn werk gaat, is productiever en meer betrokken bij het bedrijf. Vertrek je bij je huidige werkgever omdat je de werkomgeving niet prettig vond, verwoord dit dan door te vertellen binnen wat voor soort werkomgeving jij het beste functioneert. Vertel vervolgens dat je denkt dat je dit bij je nieuwe werkgever zult aantreffen. Dit heb je bijvoorbeeld kunnen opmaken uit de toon van de website, uit de berichten op social media, misschien heb je verhalen gehoord van medewerkers of misschien heb je deze sfeer ervaren als klant van het bedrijf.
3. Geen doorgroeimogelijkheden
Is dit de reden dat je weg wilt bij je huidige werkgever, dan kun je daar eerlijk en duidelijk over zijn. Je hebt ambities die je wilt waarmaken! Als dat niet kan binnen je huidige baan, dan is het normaal dat je op zoek gaat naar een baan waarbinnen dit wel mogelijk is. Benadruk dat je binnen je huidige baan alles bereikt hebt, wat je wilde bereiken. Illustreer dit door concrete voorbeelden te geven. Zeg vervolgens dat je je graag wilt blijven ontwikkelen en daarom op zoek bent naar een nieuwe baan. Zorg er wel voor dat de ambities die je nastreeft in lijn liggen met de baan waar je op solliciteert, anders kan je te ambitieus klinken en gaat deze baan aan je neus voorbij.
4. Ontslag door slecht presteren
Ben je ontslagen vanwege slechte prestaties, ga dan tijdens een sollicitatiegesprek niet verbergen dat je bent ontslagen. Laat in plaats daarvan zien dat je voldoende zelfkennis hebt. Iedereen maakt verkeerde keuzes en fouten. Blijkbaar paste het vorige bedrijf niet goed bij jou. Laat merken dat je van je fouten hebt geleerd en dat je hierdoor jezelf beter hebt leren kennen, zodat je nu wel weet wat je wilt en wat je kunt. Kruip nooit in de rol van slachtoffer, maar neem de verantwoordelijkheid voor eventuele fouten die je hebt gemaakt. Zo kom je krachtiger en zelfbewuster over.
5. Disbalans tussen werk- en privéleven
Een disbalans tussen werk- en privé kan ontstaan wanneer je te veel reistijd kwijt bent naar en van je werk of als je vindt dat je te veel uren werkt. Dit zijn goede redenen om van baan te wisselen. Hier kun je dan ook heel eerlijk over zijn zonder daarbij negatief te spreken over je vorige werkgever. Vertel tijdens je sollicitatiegesprek dat je een goede balans tussen je werk- en privéleven belangrijk vindt en dat het voor jou een voorwaarde is om goed te presteren en gemotiveerd te blijven. Om deze reden zoek je een baan dichter bij huis of wil je minder uren gaan werken.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.