Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Wat als je nieuwe baan niet bevalt?

Je hebt eindelijk een nieuwe baan gevonden. Vol goede moed ga je aan de slag! Maar algauw ontdek je dat je nieuwe baan toch niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. De sfeer op het werk bevalt je niet, misschien kan je niet goed overweg met je leidinggevende of de functie is inhoudelijk toch anders dan je had gedacht. Dat is een flinke teleurstelling.

Wat bevalt er niet?

Ga op de eerste plaats voor jezelf na waar het knelpunt ligt. Wat bevalt er niet aan je baan? En wat bevalt je wel? Maak voor jezelf een grondige analyse, zodat je goed de kern van je onbehagen kan verwoorden. Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen. Misschien kun je samen met je werkgever een ontwikkelingsplan uitwerken.

Maak gebruik van je proeftijd

De proeftijd bestaat niet voor niets. Maak daarom gebruik van je proeftijd om het bedrijf waar je werkt goed te leren kennen. Praat met je collega’s, mensen van personeelszaken en je werkgever. Zo ontdek je meer over de missie en ambities van het bedrijf, de bedrijfscultuur en jouw toekomstperspectieven. In deze periode kan je werkgever je zonder reden laten gaan, maar dat geldt ook voor jou. Let er wel op of je proeftijd schriftelijk is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst die je hebt afgesloten. Het nadeel is dat wanneer je opstapt in je proeftijd je vanaf de dag dat je weggaat geen recht meer hebt op loon.

Ontslag nemen?

Is je proeftijd al verlopen of had je geen proeftijd, dan is een andere optie ontslag nemen. Houd er rekening mee dat er altijd bepaalde regels gelden rondom ontslag. Normaalgesproken ontvang je als je zelf ontslag neemt geen WW-uitkering of ontslagvergoeding, waardoor je misschien in de financiële problemen komt. Ook heb je vaak te maken met een opzegtermijn, in de meeste gevallen is de opzegtermijn een maand. Lees dit goed na in je arbeidscontract.

Schakel loopbaanhulp in

Een goed alternatief is om eerst een loopbaancoach in te schakelen. Een loopbaancoach kan je helpen om te ontdekken wat je echt wilt en hoe je dit kunt bereiken. Door onder begeleiding van een loopbaancoach stap voor stap het juiste pad te bewandelen zul je je zelfverzekerder voelen en sneller jouw droombaan vinden. In de tussentijd kun je je huidige baan misschien gemakkelijker volhouden, zodat je op je gemak op zoek kunt gaan naar een nieuwe baan.

Vind hier jouw loopbaancoach!

Je vindt gemakkelijk een loopbaancoach die bij je past door hier online een offerte-aanvraag in te dienen. Dit kan door gebruik te maken van ons online contactformulier. Binnen korte tijd ontvang je offertes van meerdere loopbaanadviseurs in jouw omgeving. Deze service is geheel kosteloos en je bent nergens toe verplicht!