Wat is een financial controller?

Je hoort de term financial controller vaak voorbij komen bij grote organisatie en in diverse vacatures. Maar wat is een financial controller nu eigenlijk en welke taken heeft een financial controller binnen een organisatie? Een interessant vakgebied is het zeker omdat financiën en strategie bij elkaar komen. In deze blog gaan we daar verder op in.

Het beroep financial controller uitgelegd

ben jij goed met cijfers en heb je analytisch vermogen om deze cijfers te vertalen naar strategisch beleid? Dan ben jij wellicht een financial controller in de dop. In deze functie adviseer en ondersteun je namelijk het management in, vaak grote, commerciële organisaties. Maar ook binnen de overheid is dit een veelgevraagde en belangrijke functie. Deze ondersteuning kun jij bieden doordat je bijvoorbeeld de jaarrekening en andere financiële rapportages hebt opgesteld. Aan de hand van deze cijfers kun jij een gedegen advies geven om bepaalde strategieën wel of juist niet uit te voeren. de term ‘meten is weten’ is hier meer dan in andere beroepen van toepassing.

Heb jij de juiste competenties in huis?

Zie jij jezelf wel als financial controller werken in jouw toekomstige loopbaan? Dan is het vooraf goed om te weten welke competenties er nodig zijn voor deze functie. Zoals gezegd is het absoluut belangrijk dat je goed bent met cijfers. Maar daarnaast moet je ook zeer nauwkeurig moeten kunnen werken. Een klein foutje in de cijfers kan onderaan de streep enorme gevolgen hebben en bepalend zijn voor het advies aan het management. Analytisch vermogen hadden we al even kort besproken, maar willen we hier toch nog weer benoemen omdat het een belangrijke eigenschap is van een financial controller. Je moet cijfers kunnen omzetten in een onderbouwd advies. En daar komen we ook uit bij een ander belangrijke competentie, namelijk: communicatie vaardigheden.

Zoals je ziet is de functie van een financial controller niet voor iedereen weggelegd. Maar als je de competenties bezit, kun je genieten van een prachtige baan met goed salaris.

Ontwikkel jezelf als financial controller

Spreekt bovenstaande je aan en wil jij je verder ontwikkelingen als financial controller om jezelf klaar te stomen voor de arbeidsmarkt? Dan is een Finance Traineeship bij Staan.nl wellicht iets voor jou. Je volgt dan een traineeship bij A-merken zoals Philips, Heineken en Netflix! Wie wil dat nou niet?

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag