Wat is jouw persoonlijk mission statement?

Het begrip ‘mission statement’ kom je vaak tegen binnen een zakelijke context. Vrijwel elke organisatie heeft een duidelijk mission statement. Maar ook jij kunt een persoonlijk mission statement hebben! Wat is het belang van een persoonlijk mission statement? Hoe helpt het je bij het vinden van je droombaan? We geven je hier onder andere tips voor het schrijven van een krachtig persoonlijk mission statement!

Waar haal jij kracht en bezieling uit?

Het blijkt voor veel mensen moeilijk om te omschrijven wat echt belangrijk voor ze is, waar ze voor staan en wat ze graag willen bereiken in het leven. Daarvoor moet je jezelf door en door kennen. In het drukke dagelijkse leven en door de vele afleidingen waar we aan blootstaan, vergeten we soms om echt stil te staan bij deze vraagstukken. Meestal heb je wel een vaag idee, maar als je dan gevraagd wordt om het kort en krachtig op te schrijven, dan blijkt dit moeilijker dan verwacht!

Waarom een persoonlijk mission statement schrijven?

Er zijn heel veel goede redenen om je te buigen over het schrijven van een persoonlijk mission statement. Je wordt bewuster van of je op de goede weg zit. Op elk moment kun je teruggrijpen naar jouw persoonlijk mission statement om richting te geven aan je leven. Sta je voor een lastige beslissing, bijvoorbeeld wel of niet van baan switchen, dan kan het je helpen om een goed doordachte keuze te maken.

Daarnaast biedt het een handvat om concrete persoonlijke doelen te formuleren, van waaruit je een actieplan kunt opstellen. Een loopbaancoach kan je hierin begeleiden. Daarbij kun je jouw mission statement ook verwerken in je cv, je sollicitatiebrief en het aanhalen in je sollicitatiegesprek. Je maakt zo een overtuigende en consistente indruk!

Voorwaarden persoonlijk mission statement

Het is de bedoeling dat je je mission statement op een korte en bondige manier formuleert, terwijl het wel voldoende inhoud heeft. Kortom, houd bij het schrijven rekening met de volgende voorwaarden:

  • Kort en bondig
  • Inspirerend en enthousiasmerend
  • Gemakkelijk te onthouden
  • Meerwaarde die jij wilt bieden

Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan en jouw persoonlijke missie onder woorden te brengen. Hoe doe je dat? We geven je hieronder enkele tips.

Hoe formuleer je jouw persoonlijke missie?
Om tot een kort en bondig persoonlijk mission statement te komen, kun je onderstaande stappen doorlopen:

Brainstormsessie
De beste manier om wat op dat lege vel papier dat voor je ligt te krijgen, is door een brainstormsessie te houden. Schrijf alles op wat maar in je opkomt met betrekking tot jouw persoonlijke missie, zonder hierover meteen te oordelen. Stel jezelf vragen als:

  • Wat zijn mijn belangrijkste waarden?
  • Wat vind ik het allerbelangrijkste in mijn leven?
  • Wat zou ik willen doen als ik genoeg tijd en geld zou hebben?
  • Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten?
  • Welke mensen inspireren me?

Schep orde in de chaos
Wat valt je op aan alles wat je hebt opgeschreven? Welke aspecten komen vaker terug? Oftewel, analyseer alle informatie en evalueer welke aspecten het allerbelangrijkste zijn. Besteed nog geen aandacht aan spelling, zinsopbouw, etc.

Neem afstand
Laat je bevindingen bezinken door ze enkele dagen opzij te leggen. Kijk er vervolgens met een frisse blik naar en pas waar nodig wat dingen aan.

Schrijf de definitieve versie
Zoek nu naar de beste manier om jouw persoonlijke missie kort en krachtig te verwoorden in maximaal twee zinnen.

Het doel van het schrijven van je persoonlijke mission statement is uiteraard dat je hiermee aan de slag gaat. Schuif deze mooie zinnen niet zomaar opzij, maar zorg dat je jezelf er regelmatig mee confronteert; in je zoektocht naar een nieuwe baan, in je voorbereiding op je sollicitatie, bij beslissingen in je privéleven etc. Doordat je weet waar je voor staat en wat je wilt bereiken, zul je sneller je geluk vinden!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag