Wat is loopbaanhulp en wat kun je ermee?

Wat betekent loopbaanhulp? Er bestaat soms de misvatting dat loopbaanhulp automatisch betekent dat je jouw carrière drastisch gaat omgooien. Je gaat van een baan als advocaat naar een baan als leeuwenverzorger in de dierentuin. Of je slaagt er met loopbaanhulp in om van verpleegster ineens surflerares te worden op Hawaï. De omwenteling hoeft echter niet zo groot te zijn om loopbaanhulp als succesvol te bestempelen. Soms kan loopbaanhulp je ook helpen om op een andere manier naar je huidige carrière te kijken!

Terugkijken en evalueren

Mensen doen vaak een beroep op loopbaanhulp wanneer ze in een fase van hun leven zijn gekomen, waarin ze terugkijken op wat ze tot nu toe bereikt hebben. Vaak zuchten ze dan: ‘Is dit het nu?’. Als mens zij we voortdurend bezig om ons leven te evalueren, niet alleen op professioneel gebied maar ook op privégebied. Juist door zo nu en dan even stil te staan, bieden we onszelf de kans om te reflecteren op wat goed en wat minder goed is gegaan en hoe we hier in de toekomst mee om kunnen gaan. Vaak hebben we zelf een veel minder goed beeld van wat we allemaal kunnen en bereikt hebben. Een loopbaancoach kan je helpen om je ‘ogen te openen’.

‘Is dit het nu?’

Dat is een vraag die bij veel mensen tijdens hun carrière wel een keer komt opzetten. Een loopbaancoach kan je helpen om eens op een andere manier naar je huidige baan te kijken. Misschien vind je op het moment jouw talenten niet zo bijzonder, maar ondertussen heb je er toch al heel wat mensen mee geholpen. Je ziet na verloop van tijd vaak zelf niet meer de impact van jouw werk en jouw talenten. Je leert weer opnieuw te ontdekken hoe jij binnen je huidige baan een wezenlijke bijdrage aan iets kunt leveren. Misschien los je geen grote politieke vraagstukken op, maar ben je wel op een andere manier heel nuttig voor anderen.

Niemand is perfect

Binnen de huidige maatschappij bestaat er zeer sterk de drang naar perfectie, maar het feit is dat niemand perfect is. Je moet leren om je sterke kanten zo optimaal mogelijk te benutten. Welke kanten zijn dit eigenlijk? Heb je daar zelf een duidelijk antwoord op? En hoe zit het met je zwakke kanten? Op de eerste plaats moet je die leren accepteren. Natuurlijk kun je elke eigenschap proberen te verbeteren. Maar wil je dat ook echt? Past dat wel bij jou als persoon? Oftewel: je hoeft niet altijd je zwakke punten te verbeteren. Het gaat er vooral om wat jij wilt! Soms kan een kleine verandering in je denken helpen om een nieuwe blik op je carrière te krijgen, waardoor je wel weer met plezier naar je werk gaat.

Nieuwe kijk op dezelfde baan

Zo kan het dus gebeuren dat je na een loopbaanhulptraject, inziet dat je helemaal niet van baan hoeft te veranderen, maar dat je een nieuwe kijk op dezelfde baan hebt ontwikkeld. Misschien zit je wel gewoon op de goede weg, alleen had je dat zelf nog niet door? Loopbaanhulp is ook dan zeker niet voor niets geweest. Het heeft een bijdrage geleverd aan meer zelfinzicht en het doorbreken van eventuele vaste denkpatronen die je jezelf eigen had gemaakt. Dit geeft een gevoel van opluchting, een vernieuwde positieve kijk op je carrière en nieuwe energie om verder te gaan!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag