Wat te doen tegen stress op de werkvloer?

Iedereen komt in zijn leven op een moment dat je met tegenzin naar je werk gaat. Vaak heb je dan als je thuis komt ook geen zin meer om iets te gaan doen, omdat je moe bent en het liefst futloos op de bank neerploft. Werkstress kan je enorm uitputten. Teveel stress op het werk is ongezond en kan zorgen voor gezondheidsrisico’s. Een burnout is een veel voorkomend gevolg van stress op het werk. Herken jij dat je (te) veel stress hebt op het werk? Doe er wat aan en bescherm jezelf met deze tips van Arboned.

Multitasken

Multitasken werkt niet. Ook niet voor vrouwen. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat we niet zo goed zijn in meerdere dingen tegelijkertijd doen, oftewel multitasken. Het gaat ten koste van je efficiëntie en zorgt vaak onnodig voor extra stress. Stop dus met multitasken.

Stressfactoren

Waardoor krijg jij stress op je werk? Is het de baas waartegen je geen nee durft te zeggen of ben je een slechte planner? Maak een lijst van factoren die bij jou voor stress zorgen. Wanneer je je bewust bent van stressfactoren kun je er iets aan doen.

Opgeruimde werkplek

Een prettige werkplek begint zorgt voor een prettigere werkomgeving, wat resulteert in minder stress op het werk. Als je stapels papieren op je bureau hebt liggen zorgt dit ervoor dat het onoverzichtelijk wordt. Maak er dus een gewoonte van om je werkplek opgeruimd te houden.

Genoeg beweging

Wanneer je last hebt van veel stress staan je spieren vaak ook op spanning. Dit gebeurt met name als je bijvoorbeeld de hele dag achter een bureau zit. Door voldoende te bewegen tijdens de werkdag zal de spierspanning verminderen. Ga dus regelmatig koffie, of iets anders te drinken, halen tijdens het werken. Ook een wandeling tijdens de lunchpauze is een goede manier om even te ontspannen.

Neem regelmatig (korte) vakantie

Vakantie zorgt ervoor dat je even helemaal kan ontspannen. Een weekendje weg kan je al volledig het vakantiegevoel geven. Om vervolgens terug te komen op het werk met het gevoel dat je op vakantie bent geweest. Korte vakanties of weekendjes weg zijn ideal om even de werkstress te reduceren.

Juiste muziek

Luister je wel eens muziek op het werk? Kies voor rustgevende muziek op de achtergrond waardoor je ontspannen kan werken. Klassieke muziek is bewezen effectief om te luisteren tijdens het werk, het kan zelfs je IQ verhogen.

Andere baan

Blijf je ondanks het toepassen van deze tips last houden van stress op het werk? Ga dan hierover in gesprek met je leidinggevende. Wellicht kan een psycholoog of bedrijfsarts tips geven om beter om te gaan met werkstress. Mocht dit allemaal niet baten? Dan is het misschien tijd voor een andere baan.

Werk en privé scheiden

Als werk en privé zaken door elkaar gaan lopen kan dit een van de grootste oorzaken voor stress zijn. De stress van je werk neem je mee naar huis en andersom. Het is daarom belangrijk om werk en privé gescheiden te houden.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag
Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag