Wat verdient een starter?

Je bent net afgestudeerd en klaar om aan de slag te gaan. Binnenkort krijg je je eerste baan en je eerste salaris. Maar wat is een normaal startsalaris voor jouw functie en opleiding? Waar heb je recht op en wat mag je vragen van je werkgever? Het is essentieel om te weten wat je waard bent als starter.

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Bij salarisonderhandelingen is dit eveneens het geval. Een degelijke voorbereiding versterkt je onderhandelingspositie. Doe daarom onderzoek naar salaris en vergoedingen. Verdiep je daarnaast ook in de organisatie en de functie. Hoe staat het bedrijf er financieel voor en welk salaris is ‘normaal’ voor vergelijkbare functies.

Onderhandelen

Door een goede voorbereiding creëer je een sterke onderhandelingspositie. Je weet namelijk welk salaris je ongeveer kan verwachten. Je gesprekspartner zal waarschijnlijk zijn best doen om je akkoord te laten gaan met een laag loonbod of vastgesteld startsalaris. Het is aan jou om een tegenbod te doen. Tijdens het onderhandelen is het belangrijk niet het onderste uit de kan te willen halen maar zeker ook niet over je heen te laten lopen. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de 5 don’ts bij salarisonderhandelingen.

Jouw waarde

Sommige starters denken dat ze na hun opleiding direct als professional kunnen werken. Dit terwijl anderen het gevoel hebben dat ze blij moeten zijn met iedere baan die ze kunnen krijgen. Realiseer je dat in het huidige arbeidsklimaat een afgeronde opleiding veel waarde heeft. Organisaties zijn constant op zoek naar jonge en (hoog)opgeleide medewerkers. Daarbij is je opleiding vaak belangrijker dan je werkervaring. Met een afgeronde HBO en WO opleiding en enige werkervaring via stages of nevenactiviteiten, heb je een prima onderhandelingspositie.

Toekomst van jouw salaris

Salarisverhogingen betreffen vaak vaste percentages. Jouw startsalaris is dus een indicatie voor je toekomstige salaris bij dezelfde werkgever. Wanneer een werkgever bij aanvang vasthoudt aan een vastgesteld startsalaris, kun je als aanvulling aangeven dat er op papier vastgelegd wordt dat je na een jaar van goed functioneren in een hogere schaal terecht komt.

Startsalaris per sector

Als starter is het gemiddelde salaris afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent. Hieronder is een overzicht met richtlijnen per sector te vinden. Hierbij zijn de bonussen en het vakantiegeld niet meegeteld.

Gemiddeld salaris van WO Starters

  • In de juridische sector tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand.
  • In de economische sector tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand.
  • In de technische sector tussen de €2.200 en €2.500 bruto per maand.

Gemiddeld salaris van HBO Starters

  • In de juridische sector tussen de €1.800 en €2.200 bruto per maand.
  • In de economische sector tussen €2.300 en €2.500 bruto per maand.
  • In de technische sector tussen de €1.800 en €2.200 bruto per maand.

Gemiddeld salaris van MBO Starters

  • In de technische sector tussen de €1.500 en €1.800 bruto per maand.
Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag