Wat vertel je over jezelf in een sollicitatiegesprek?

Een van de vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek is: ‘Vertel eens iets over jezelf?’ Dat blijkt voor veel sollicitanten een lastige vraag. Waar begin je? Welke details vertel je wel en welke laat je achterwege? Als je je goed voorbereid op deze vraag, ben je waarschijnlijk goed voorbereid op het grootste gedeelte van je sollicitatiegesprek. We geven je hier tips om je antwoord goed op te bouwen!

Maak je toekomstige werkgever nieuwsgierig!

Zie deze vraag niet als zomaar een vraag om het gesprek op gang te brengen. Natuurlijk is dat ook de bedoeling van de vraag, maar grijp deze kans ook vooral aan om je eventuele toekomstige werkgever nieuwsgierig te maken door een krachtige eerste indruk te maken. Een goed antwoord op deze op het eerste gezicht onbelangrijke vraag, kan het succes van je sollicitatiegesprek bepalen. Daarom aan de slag met een goede voorbereiding! Wij helpen je op weg.

Vermijd opsommingen van je opleidingen

Bouw je antwoord stapsgewijs op en kies bij voorkeur een chronologische volgorde. Waar begin je dan? Bij het opsommen van de opleidingen die je hebt gevolgd? Dat heeft men ook al in je cv kunnen lezen. Vertel daarom liever kort wat meer over belangrijke projecten of nevenactiviteiten die je tijdens je studies hebt uitgevoerd om bepaalde kennis en vaardigheden te tonen. Maak vervolgens de koppeling naar hoe je deze kennis en vaardigheden denkt in te kunnen zetten in de functie die je graag wilt hebben. Zo geef je jouw verhaal meer diepgang.

NB: Dieper ingaan op de projecten tijdens je opleidingen is alleen van belang als je een starter bent. Heb je al jarenlang werkervaring, focus je dan op jouw werkervaring.

Aandacht voor zakelijke prestaties

Vervolgens ga je meer vertellen over je werkervaring, door de focus te leggen op je zakelijke prestaties. Pas op dat je niet te uitvoering begint te vertellen, want daardoor kan de aandacht van de werkgever afdwalen. Geef de toehoorders wel de kans om eventueel vragen te stellen, door goed op hun reacties te letten. Houd je verhaal kort en bondig. Kies twee tot drie belangrijke prestaties tijdens je werkende leven uit die kenmerkend zijn voor jouw kwaliteiten. Zorg daarbij dat je zo concreet mogelijk bent. Mogelijk kun je je verhaal onderbouwen met cijfers. De werkgever zal het op prijs stellen dat je het gesprek zo goed hebt voorbereid.

Overdrijf niet!

Natuurlijk wil je tijdens een sollicitatiegesprek jezelf op de beste manier laten zien. Maar blijf wel eerlijk over je kwaliteiten en vaardigheden. Sollicitanten hebben nog weleens de neiging om te overdrijven over hun vaardigheden om zo beter in het plaatje van het bedrijf te passen. Doe dit niet, want je valt zo door de mand en dan kun je wel fluiten naar die leuke baan. Vaak is het geen probleem als je niet aan alle functie-eisen voldoet. Met wat trainingen en cursussen kun je dit meestal gemakkelijk compenseren. Je wordt vooral beoordeeld op de persoon die je bent en of je qua instelling binnen het team past.

Wat zijn jouw ambities?

Vertel vervolgens wat jouw ambities zijn, maar ben hierin wel voorzichtig. Werkgevers vinden het fijn om te merken dat je ambities hebt, maar weidt niet te veel uit. Het zou zomaar kunnen dat jouw ambities niet in lijn zijn met wat het bedrijf voor ogen heeft. Concentreer je daarom alleen op doelstellingen die naar jouw inzicht haalbaar zijn binnen de functie die je ambieert. Stel je te hoge eisen of juist te lage eisen, dan kan men in het begin van het gesprek al het idee krijgen dat je niet binnen het bedrijf past. Tot slot vertel je in je introductie waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken door een intrinsiek argument aan te halen, bijvoorbeeld omdat bepaalde specifieke kenmerken van het bedrijf je aanspreken.

Als laatste tip: Neem een actieve houding aan (rug recht, schouders naar achteren en maak oogcontact) en spreek enthousiast. Een glimlach kan wonderen doen!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag