Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Wat zijn de kansen op een baan in 2015?

Een nieuw jaar staat voor de deur. Wat zijn de verwachtingen voor de arbeidsmarkt in 2015? Hebben werkzoekenden komend jaar meer kans op het vinden van een geschikte baan? De voorspellingen zijn nog voorzichtig positief, want er zijn naast positieve geluiden ook nog wat zorgen binnen de diverse sectoren.

Gevolgen van de crisis nog duidelijk merkbaar

Het rapport van UWV laat duidelijk zien dat we nog steeds te kampen hebben met de gevolgen van de crisis; de productie en werkgelegenheid is nog niet op het niveau van voor de crisis. De sectoren waarin het aantal banen met meer dan 10% daalde zijn de bouw, de financiële dienstverlening en de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling. Een sector die ook tijdens de crisis bleef groeien is de ICT-sector. Hoewel de spelers binnen deze sector opmerken dat ook hier de gevolgen van de crisis voelbaar zijn, blijft dit toch het werkveld dat de beste arbeidskansen biedt.

Arbeidskansen: zzp’ers en uitzendkrachten

De verwachting is dat in het nieuwe jaar het aantal banen maar heel weinig zal toenemen. Toename van de werkgelegenheid zal vooral gericht zijn op het inzetten van zzp’ers en uitzendkrachten. Het begrip ‘flexibele schil’ duikt steeds vaker op. Hiermee wordt bedoeld dat bedrijven liever flexibel personeel inzetten in plaats van vaste medewerkers in loondienst. Hiermee kunnen ze gemakkelijker specifieke kennis aantrekken of gebrek aan personeel in drukke periodes of door ziekte opvangen. Ben je werkzoekende? Dan zou je je kunnen afvragen of een carrière als zelfstandige misschien een optie is? Een loopbaancoach kan je helpen met het nemen van de juiste beslissing.

Mismatch vraag en aanbod arbeidsmarkt

Het UWV maakt zich zorgen over de toenemende mismatch in de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben steeds vaker moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel, terwijl de werkloosheid toch nog erg hoog blijft. Vooral met het oog op de toekomst wanneer door de vergrijzing veel ervaren en vakkundig personeel opstapt of wanneer de economie ineens sterk aantrekt, kan het een nog groter probleem worden om het juiste personeel te vinden. Momenteel is er vooral binnen de ICT-sector te weinig gekwalificeerd personeel voorhanden voor het invullen van specifieke technische functies. Terwijl er op het moment nog meer dan 17.000 werkloze automatiseerders zijn.

Carrière maken in 2015?

Wil je in 2015 je carrière een positieve impuls geven? Eindelijk je droombaan vinden? Die veel te lang uitgestelde carrièreswitch maken? Een betere functie weten te bemachtigen? Neem dan hier contact met ons op. We zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk gratis en vrijblijvende offertes ontvangt van de beste loopbaancoaches in jouw omgeving.