Weinig werkervaring, veel kans op een baan!

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar toch blijkt dat steeds meer bedrijven starters zoeken die weinig werkervaring hebben. De vacaturesite Monsterboard bracht onlangs een arbeidsmarktrapport uit. Uit de cijfers in dit rapport blijkt dat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar starters met minder dan 2 jaar werkervaring en dan vooral binnen de sectoren: sales, IT en techniek.

Vraag naar starters stijgt

In 2015 nam het aantal vacatures dat zich specifiek richtte op starters met minder dan 2 jaar werkervaring toe van 26% naar 31%. In 2012 was dit nog maar 22%. De cijfers van het onderzoek van Monsterboard laten zien dat in 2015 de vraag naar IT-medewerkers zeer groot blijft; in maar liefst 20% van alle vacatures op deze vacaturesite wordt naar IT-medewerkers gevraagd. Ook de vraag naar sales-medewerkers (16%) en technici (13%) blijft groot. Daarnaast is er een flinke groei in vacatures te zien in de sector financieel (+ 22%) en logistiek (+ 50%).

‘War for talent’ is losgebroken

De vacaturesite Monsterboard stelt dat er een ware ‘war fot talent’ is losgebroken en de verwachting is dat deze tendens de komende tijd zal aanhouden. Dat is dus goed nieuws voor starters die op zoek zijn naar een baan. Deze starters worden ook wel ‘millennials’ genoemd en zijn geboren tussen 1980 en 2000. Gian Zandonà, de directeur van Monsterboard, zegt over deze tendens: “Millennials zijn vooral op zoek naar wat een werkgever voor hen kan betekenen, waar het bedrijf voor staat, en zijn minder gevoelig voor traditionele arbeidsverhoudingen. De war for talent is nu echt losgebarsten en dit zal alleen maar heviger worden.”

Millennials gaan arbeidsmarkt overheersen

Volgens Monsterboard zal in 2020 50% van de wereldwijde beroepsbevolking uit millennials bestaan en in 2025 zal zelfs meer dan 75% van de banen vervuld worden door millennials. De millennials zullen daarom de komende jaren bepalend zijn op de werkvloer. Ben je een starter, dan is dit natuurlijk goed nieuws. Het is echter wel belangrijk dat je je goed blijft profileren, want er is immers ook veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Hoe zorg je ervoor dat je op de juiste plek terechtkomt? Wat past bij jou? Hoe vind je die droombaan en hoe zorg je ervoor dat je opvalt tijdens het solliciteren? Loopbaanhulp kan je hierbij helpen.

Loopbaanhulp helpt je op weg!

Wanneer je als starter begint met het zoeken naar een baan, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Er staat een nieuwe uitdaging op je te wachten. Toch kun je enigszins het gevoel krijgen dat je verloren loopt. Waar moet je beginnen? Hoe moet je zoeken? Wat past echt bij jou? De begeleiding van een loopbaancoach kan dan zeer welkom zijn. Je ontdekt in dit traject waar jouw kracht ligt via gesprekken met je loopbaancoach en met behulp van reflectieopdrachten en testjes. Vervolgens ga je op zoek naar welke vacatures daar goed bij passen en krijg je instrumenten aangereikt om beter te solliciteren. Op deze manier zit je straks sneller op de juiste plek!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag