Werk aan je carrière, verbreed je talenkennis

Het is belangrijk om op je cv ook altijd aan te geven welke talen je beheerst. Om je te onderscheiden van de rest, is het wel zo prettig als je hier nog meer kan invullen dan alleen Nederlands. Daarnaast worden bedrijven steeds internationaler, waardoor het eigenlijk ook een must is om de Engelse taal goed te beheersen in woord en schrift. Ook naar kennis van de Duitse en Franse taal wordt steeds meer gevraagd (dit verschilt per sector). Om deze talen alsnog onder de knie te krijgen, is het niet nodig om weer uren in de schoolbanken te gaan zitten. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een online cursus zakelijk Engels te volgen, of op een taalvakantie te gaan. Welke manier je ook kiest, het verbreden van je talenkennis maakt je absoluut een stuk aantrekkelijker voor een groot aantal werkgevers.

De belangrijkste talen per sector

Naast Nederlands zijn de meest gevraagde talen bij de werkgevers Engels, Duits en Frans. Dit verschilt ook weer per sector. Zo heb je in de IT-sector vaak te maken met internationale bedrijven, daar zal je dus over het algemeen dagelijks met je collega’s communiceren in de Engelse taal. Ook in de technische branche komt dit steeds meer voor. Academisch leren schrijven in deze taal is dus ook van groot belang. Maar dat loont ook absoluut. Volgens Adzuna ligt bij dit soort functies waar Engels de primaire taal is het maandelijkse brutosalaris boven de € 3400. Wanneer je op zoek bent naar een functie in de export, is Duits een belangrijke taal. Dan is er nog Frans, deze moet je absoluut onder de knie hebben wanneer je een functie ambieert bij een van de Europese Instituten. Een strenge selectieprocedure maakt daar namelijk onderdeel uit van de sollicitatie. Hier wordt ook streng gekeken naar jouw niveau Frans. Daarnaast wordt er ook bij multinationals uit Canada, België en Noord- en Midden-Afrika veel Frans gesproken.

Hoe zit het dan met de Spaanse taal?

Op internationaal niveau, wordt er dus het meest gevraagd naar de beheersing van de Engelse, Duitse en Franse taal. Maar de laatste jaren kun je ook nog een andere taal aan dit rijtje toevoegen, namelijk de Spaanse taal. Sterker nog, Spaans wordt eigenlijk gezien als de derde meest gesproken taal in de wereld. En dit is eigenlijk ook best logisch, aangezien er niet alleen in een groot gedeelte van Europa, maar ook in Amerika Spaans wordt gesproken. Deze taal beheersen zorgt dus ook voor een culturele verbinding. Bij veel (economische) studie wordt er al ingespeeld op deze behoefte door Spaans toe te voegen aan het vakkenpakket. Men zegt dat het over het algemeen niet al te moeilijk is om deze taal te leren. Het alfabet wijkt niet heel erg af van de Nederlandse versie en de woorden zijn niet heel moeilijk om uit te spreken. Een taalvakantie is een goede optie om in een snel tempo Spaans te leren.

Pak die uitdaging, leer Chinees

Wanneer je bovenstaande talen al beheerst, of een strategische keuze wilt maken op het gebied van het leren van een nieuwe taal is Chinees ook een goede optie. China is namelijk een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. In de toekomst zal er dus steeds meer vraag zijn naar mensen die beide talen beheersen, zo zijn ze niet afhankelijk van een tolk. Houd er wel rekening mee dat Chinees leren wel wat meer tijd kost in verband met een compleet andere tongval. Deze trainingen kan je volgen bij verschillende instituten en universiteiten in China, maar ook zelfstudie is een optie. Wanneer je deze taal beheerst, zou je in principe ook aan de slag kunnen bij bedrijven in Singapore, Maleisië en Indonesië.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag